Emilio Morenatti

Ondanks kritiek breidt Europa steun voor Libische kustwacht uit

Ondanks scherpe kritiek van de Verenigde Naties gaat de Europese Unie haar samenwerking met de Libische kustwacht in de strijd tegen illegale migratie uitbreiden. De Europeanen gaan binnenkort nog eens 200 kustwachters een opleiding geven. Dat zei commandant Enrico Credendino van de Europese missie Sophia op een seminarie in Rome.

De Verenigde naties hebben scherpe kritiek geuit op de Libische kustwacht, maar toch gaat de Europese Unie haar samenwerking met de Libische kustwacht in de strijd tegen illegale migratie uitbreiden. Binnenkort krijgen nog eens 200 kustwachters een opleiding van de Europeanen, wat het totaal tegen volgende zomer op 400 moet brengen. Dat zei commandant Enrico Credendino van de Europese missie Sophia op een seminarie in Rome. 

"De opleiding van de kustwachters heeft tot doel om Libië de capaciteit en de bekwaamheden te bezorgen die nodig zijn om op een correcte manier te werken op zee", verklaarde Credendino. Hij beklemtoonde dat in de opleidingen aandacht wordt gegeven aan respect voor de mensenrechten en de normen van het internationaal humanitair recht.

Kritiek op Europese beleid

De Europese Unie werkt samen met de Libische kustwacht om de instroom te beperken van migranten die vanuit Libië de oversteek over de Middellandse Zee wagen. Naast de opleidingen genieten ze ook logistieke steun. Zo gaat Italië volgens Credendino nog eens zes motorboten ter beschikking stellen van de Libische autoriteiten

De Europese Unie is medeplichtig aan de onmenselijke behandeling van vluchtelingen en migranten

VN-commissaris Zeid Ra'ad Al Hussein

Eerder deze maand had de VN-commissaris voor de mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein nog zware kritiek geuit op het Europese beleid. "De Europese Unie is medeplichtig aan de onmenselijke behandeling van vluchtelingen en migranten", zo verwees hij naar het lot van onderschepte migranten in Libische detentiecentra.

Meest gelezen