Ik was een dik, onzeker, angstig jongetje. En nu ...

De "Pano" gisteren over obese jongeren raakt een gevoelige snaar. Younes Boucham: "Ik herken me volledig in deze kinderen. Wat zij meemaken, de vele moeite die nodig is om te vermageren en hoe moeilijk het is om de moed niet op te geven". Hij vond een uitweg.

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Ik ben 32 jaar en tot mijn 16 werd ik ook geconfronteerd met obesitas. Ik leefde bijna gans mijn jeugd met onzekerheden en angst om te mislukken, niet te slagen op school, op de speelplaatsen met mijn vrienden en vooral: ik, als persoon. Met die onzekerheid groeide het gebrek aan zelfvertrouwen.

Mijn voor de hand liggende troost was: voedsel. Hoe zoeter, hoe beter.

Zoet en vettig voedsel gaf mij een mentale opkikker. Maar die was altijd van korte duur. Het gevolg? De drang om te eten werd nog groter ...

Dit scenario bleef duren tot ik begon te denken aan een maagoperatie. Het perverse aan dat systeem is dat ik dan eerst nog ettelijke kilo's moest eten, dik genoeg worden, om daadwerkelijk in aanmerking te komen ... Dat zette me aan het denken.

Nog meer eten om dan te vermageren?

Eerst mezelf mentaal pijnigen om pas dan een oplossing te krijgen?

Toen besefte ik dat ik het anders wilde aanpakken en daar hard voor wou werken. Niet alleen om de fysische 'effort' van sport te ervaren maar ook om trots te kunnen zijn op mezelf.

Dat IK, Younes Boucham, zelf iets verwezenlijk.

Dit voedde ook mijn zelfvertrouwen, drong mijn onzekerheden de dieperik in en gaf mij een positief zelfbeeld.

Ik was vastberaden om deze weg in te slaan en gezonder te leven door bewuster te eten, te sporten en op een constructieve manier met mezelf om te gaan.

Na jarenlang hard werken om te vermageren, met vallen en opstaan, maar gelukkig met voldoende zelfvertrouwen, ben ik uiteindelijk op een gezond BMI-gehalte gekomen.

Dan kwam de volgende stap: van dat kleine dikke mannetje naar een volledig afgetrainde en gezonde sterke man.

Ik nam de uitdaging aan van de  wereld van bodybuilding ... en ja, het is me nog gelukt ook!

Ik ben erin geslaagd om van een onzeker angstig obees jongetje te evolueren naar een zelfverzekerde gezonde en fitte man. Ik won tijdens een body­building­wedstrijd zelfs de tweede plaats!

Het was een emotionele overwinning voor mezelf. Er kwam een klik in mijn hoofd dat ALLES mogelijk is, als je maar in jezelf gelooft.

Iedereen valt wel eens, maar als je valt is het belangrijk dat je keer op keer voorwaarts valt!

16 jaar later kan ik met trots zeggen dat mijn onzekerheid is omgebogen naar een passie. Meer, een online-platform, waar ik dagelijks mensen met zwaarlijvigheid coach op mentaal en structureel vlak om ook hun persoonlijke gezondheidsdoelen te bereiken.

 

---

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen