Paus Franciscus waagt zich in de Rohingya-kwestie met bezoek aan Myanmar en Bangladesh

Tussen 27 november en 2 december brengt paus Franciscus een officieel bezoek aan de Aziatische landen Myanmar en Bangladesh. Tegen het advies van zijn adviseurs in zal hij de kwestie van de Rohingya-vluchtelingen te berde brengen en hij zal ook de vluchtelingen bezoeken in Bangladesh.

Geen van beide landen heeft een grote christelijke gemeenschap. Myanmar of Birma is een bolwerk van theravada-boeddhisme en Bangladesh is overwegend soennitisch moslim.  

De meest kritische momenten zijn er in Myanmar met de ontmoeting met regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi, die internationaal fors aan prestige heeft ingeboet door de wandaden tegenover de Rohingya. Het andere moment is de ontvangst van de paus door stafchef Min Aung Hlaing, die als legerleider verantwoordelijk is voor de vervolging van de Rohingya.

Enkele dagen later is de paus in Bangladesh dan te gast bij premier sheik Hasina Wajid. Haar land vangt nu al meer dan een miljoen Rohingya uit Myanmar op en Franciscus zal daar ook een ontmoeting hebben met die vluchtelingen zelf.

Paus Franciscus heeft zich al enkele keren erg kritisch uitgelaten over de wreedheden die de Rohingya worden aangedaan. Volgens zijn medewerkers zal hij de term "Rohingya" ook niet vermijden, ook al is dat woord in Myanmar zo goed als taboe. De meeste van die vluchtelingen zijn moslim, maar in een videoboodschap heeft Franciscus onlangs gezegd dat zijn reis bedoeld is "om verzoening, vergiffenis en vrede te bewerkstelligen" en om "de evangelische waarden van waardigheid voor elke man of vrouw uit te dragen, evenals harmonie en samenwerking".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Risico voor christelijke minderheden?

Allemaal goed en wel, maar veel belangrijke adviseurs van de paus hadden liever gezien dat hij zich niet ging moeien in de kwestie van de Rohingya, waarvan er sinds augustus al meer dan 600.000 vanuit Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht voor massale moordpartijen en verkrachtingen.

Ze vrezen dat paus Franciscus -die nogal eens ongezouten zijn mening durft verkondigen- de lokale andersgelovige meerderheden de kast zou opjagen. Dat zou dan gevolgen kunnen hebben voor de christelijke minderheid die in Myanmar 700.000 zielen telt op een totaal van 51 miljoen inwoners. De publieke opinie in dat land steunt overigens in grote mate de harde aanpak van de Rohingya die als "vreemdelingen" worden beschouwd.

Het Vaticaan heeft in beide Aziatische landen erg weinig invloed. De christelijke minderheden hebben er veel te verliezen als de paus zijn gastheren of -dames zou schofferen en weinig te winnen als hij dat niet zou doen. Critici in de kerk vinden dan ook het bezoek voorbarig en denken dat de eigenzinnige paus hier nogal wat risico's neemt. Het wordt alleszins een bezoek om met aandacht te volgen.

Meest gelezen