Lampenproductie bij ons loopt op laatste benen: de tol van de "verledding"

De nieuwe ontslagen bij Philips Lighting in Turnhout zijn opnieuw een klap voor het personeel, maar de aankondiging is al lang geen verrassing meer. Ook andere lampen­producenten in ons land slankten af of sloten de deuren. De omschakeling naar ledlampen doet hen de das om.  

De jongste jaren was er elk jaar wel een ontslagronde bij Philips Lighting, de ene al wat zwaarder dan de andere. Tien jaar geleden werkten er nog ruim 3.000 mensen voor de verlichtingstak van Philips in ons land. Intussen is de fabriek in Kontich gesloten en blijven er in Turnhout nog 700 medewerkers over. En tegen 2020 zullen dat er opnieuw 30 procent minder zijn, want de verwachting is dat de productie ook in die mate zal dalen.

Philips Lighting is niet het enige voorbeeld. In juli werden de laatste lampen geproduceerd bij Sylvania in Tienen, waar 170 banen verloren gingen. De productieactiviteiten leden al jaren verlies en de Chinese overnemer trok al snel de stekker eruit.

De Turnhoutse fabriek van Philips Lighting, dat volledig afgesplitst is van het vroegere moederbedrijf Philips, produceert klassieke verlichting, meer specifiek hogedruk­gasontladingslampen (HID) voor straatverlichting, winkels en sportstadions. Die lampen worden vervangen door efficiëntere en dynamischere ledlampen die langer meegaan.  

"Verledding" is geleidelijk proces

"We hebben zo'n 2 miljoen publieke verlichtingspunten in ons land. Dat is een enorm bestand", zegt Herman Looghe van technnologiefederatie Agoria. "Het verledden van die verlichting is iets dat geleidelijk zal voortgaan. Maar er blijft wel nog een belangrijke vervangingsmarkt. De levensduur van de conventionele lampen bedraagt zo'n 16.000 uur, tegenover 100.000 uur voor ledlampen. Ze moeten dus geregeld vervangen worden."

Conventionele lampen zullen niet meteen helemaal verdwijnen. Maar Looghe ziet de omslag wel versnellen, omdat grote spelers als het Agentschap Wegen & Verkeer en steeds meer steden en gemeenten overschakelen naar ledlampen. "Bovendien produceert Turnhout ook voor de buurlanden en daar staan ze al een stuk verder in de omslag."

De levensduur van de conventionele lampen bedraagt zo'n 16.000 uur, tegenover 100.000 uur voor ledlampen.

Herman Looghe, Agoria

Kunnen we nog een rol spelen?

De  productie van ledlampen gebeurt bijna volledig in China en Zuidoost-Azië, ook door Philips Lighting. Waarom hebben de Belgische (en bij uitbreiding Europese) fabrieken de omslag gemist? De reden is eenvoudig, dezelfde als waarom zoveel andere massaproductie naar het buitenland is verhuisd: het is in China veel goedkoper om te produceren. Daarnaast is led een heel andere technologie met een heel andere en behoorlijk complexe productiewijze: je kan dus niet zomaar overschakelen van "oude" naar "nieuwe" technologie.

De grootschalige industriële lampenproductie in onze contreien is op termijn een eindig verhaal. Maar Looghe ziet ook positieve kanten. Zo is de omschakeling naar ledtechnologie een goede zaak voor het milieu en biedt de technologie kansen aan innovatieve bedrijven. "Ledlampen geven technologisch meer mogelijkheden. Ik denk aan sensoren, aansturing, applicaties. Die moeten ook ontwikkeld en geproduceerd worden. Daarin kunnen we zeker een rol spelen."

De ledtechnologie biedt ook kansen aan onze bedrijven.

Herman Looghe, Agoria

Meest gelezen