Video player inladen...

Politie Papoea-Nieuw-Guinea bestormt vluchtelingenkamp op eiland Manus

De politie van Papoea-Nieuw-Guinea en immigratieautoriteiten zijn het door Australië beheerde, inmiddels gesloten detentiecentrum op het eiland Manus binnengedrongen. Ze eisten dat de vierhonderd mannen die er op 31 oktober weigerden te vertrekken alsnog de gebouwen zouden verlaten.

 "Ze vernietigen alles. Beschutting, tanken, bedden en al onze bezittingen. Ze zijn zeer agressief en steken onze bezittingen in vuilnisbakken", zegt Behrouz Boochani, een Iraanse vluchteling in het kamp, via Twitter. 

"De vluchtelingen blijven stil en kijken alles aan met angst", zegt Boochani. Volgens hem "vloeken (de politiemannen) op de vluchtelingen en bedreigen ze hen om hen te doen bewegen". Er werd geëist van de gedetineerden dat ze het kamp binnen enkele uren verlaten, zeggen verschillende mannen binnen het kamp. Op een video die te zien is op sociale media klimmen bewoners op het dak van het opvangcentrum. Via megafoon wordt hen gevraagd "onmiddellijk weg te gaan".

Bang voor geweld van lokale bewoners

De Australische minister van Immigratie Peter Dutton bevestigde de operatie. In zijn woorden klinkt het dat de operatie dient om de migranten een nieuw onderkomen te geven. "De Australische belastingbetaler heeft ongeveer 7 miljoen Australische dollar (6,4 miljoen euro) betaald voor een nieuw onderkomen. En nu wensen we dat die mensen verhuizen", zei hij op radiozender 2GB.     

Australië is een land dat weigert vluchtelingen op te nemen die op eigen kracht of met behulp van mensensmokkelaars via bootjes naar Australië reizen. De regering onderschept de boten op volle zee en betaalt straatarme landen als Papoea-Nieuw-Guinea ervoor om op het eiland Manus opvangcentra in te richten.     

De hoogste rechtbank van Papoea-Nieuw-Guinea verklaarde dit jaar het centrum illegaal. Australië besliste daarom om het op 31 oktober te sluiten. De bewoners zijn sindsdien op zichzelf aangewezen. Vertrekken is voor hen geen optie. Ze zijn bang dat ze in de nieuwe centra, die niet volledig afgesloten zijn, slachtoffer zullen worden van geweld van lokale bewoners.  Ook Papoea-Nieuw-Guinea wil de vluchtelingen niet permanent opnemen.

Meest gelezen