AFP or licensors

Rwanda wil 30.000 migranten uit Libië opnemen

Rwanda is bereid tot 30.000 Afrikaanse asielzoekers, die op hun weg naar Europa in Libië gestrand zijn, op te nemen of naar hun land van herkomst te brengen. Het aanbod van de Rwandese regering komt er na de recente berichten over slavenhandel in Libië.

De CNN-beelden van Afrikaanse migranten die als slaaf verkocht worden in Libië, hebben de hele wereld geschokt. De commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie riep de Afrikaanse regeringen op om de migranten te helpen. De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo reageert nu en zegt dat Rwanda niet werkloos kan toezien hoe mede-Afrikanen worden verhandeld. Ze onderzoekt hoe Rwanda de gevangengenomen migranten kan opnemen.

Mushikiwabo verwijst naar de genocide van 1994, toen meer dan een miljoen tutsi's en hutu's beestachtig werden afgemaakt. "We kunnen niet blijven zwijgen als menselijke wezens behandeld worden als dieren."  

"Ik verwacht en weet dat de Rwandezen deze mensen zullen verwelkomen", zegt ze in een Rwandese krant, verwijzend naar de vele Rwandezen die zélf lange tijd in vluchtelingenkampen in Oeganda leefden, vóór de genocide. Wat ze niet vermeldt, zijn de vele Rwandezen die nu op de vlucht zijn voor de repressie van het huidige regime. Human Rights Watch beschreef in een recent rapport ondermeer hoe gevangenen in Rwanda mishandeld en gefolterd worden.

Meest gelezen