Video player inladen...

78 jobs op de helling bij Philips Lighting in Turnhout: "Men dimt het licht verder en stilaan schijnt het erg zwak"

Bij Philips Lighting in Turnhout staan opnieuw 78 jobs op de helling. 49 arbeiders en 29 bedienden zouden moeten vertrekken. Dat is gezegd op de bijzondere ondernemingsraad. Het gaat om ruim 10 procent van het personeelsbestand. Ook na 2018 vrezen de bonden het verlies van nog eens een paar honderd jobs.

Het was tijdens een bijzondere ondernemingsraad dat de directie het meerjarenplan voor de site in Turnhout uit de doeken deed. Er zullen dus ontslagen vallen in 2018 en de bonden vrezen ook daarna nog het verlies van een paar honderd banen door een verdere productiedaling van zo'n 30 procent tegen 2020.

De vakbonden zouden wel de garantie hebben gekregen dat er minstens tot 2020 geen sprake is van een sluiting. De afslanking is wel geen verrassing voor het personeel. "Het personeel reageert gelaten", zegt Erwin Oris van de socialistische vakbond. "Ze zien dat er veel technische werkloosheid is. De mensen zagen dit aankomen, ze verwachtten dat."

Volgens zijn collega van de BBTK Serge Seret moet er volop worden ingezet op hertewerkstelling. "Het belangrijkste is dat de mensen een toekomst kunnen uitbouwen. Men doet hier het licht nog niet uit, maar stilaan schijnt het wel erg zwak."  

Open communicatie

De directie kiest voor een open communicatie over de afnemende productie.  "Dit is geen nieuws voor de mensen, in die zin dat we ook in het verleden heel open hebben gecommuniceerd. De daling heeft alleen maar te maken met de opkomst van led", zegt plantmanager Inge Bruynooghe. "Het bericht is rustig ontvangen. Iedereen is aan het werk."

De vakbonden hadden het ook over een afbouw van 30 procent jobs, in lijn met de marktdaling. "De marktvraag daalt met 15 procent per jaar, maar hoe verder in de toekomst, hoe moeilijker dat te voorspellen valt", vervolgt Bruynooghe. "We weten zeker dat we het personeel verder zullen moeten aanpassen aan de marktvraagdaling. Hoeveel precies hangt er vanaf hoe succesvol we zijn in onze strategie marktaandeel te winnen van onze concurrenten."

Uitdoofscenario

De fabriek van Philips Lighting in Turnhout is al een tijdje aan het uitdoven. In de fabriek worden hogedrukgasontladingslampen gemaakt. Denk maar aan het felle witte licht in voetbalstadions of aan tankstations.

Die markt krimpt en lijdt onder de concurrentie van led, dat veel energie-efficiënter is. De led-lampen komen ook vaak uit Azië, waar ze heel goedkoop kunnen worden geproduceerd.

In 2007 werkten er nog 2.400 mensen bij Philips Lighting in Turnhout. Jaar na jaar snoeide Philips in het personeelsbestand. Vandaag werken er nog maar 700 mensen, 450 arbeiders en 250 bedienden. Dat aantal zal de komende jaren dus blijven afnemen.

Peeters vraagt om uitleg

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat weten dat hij de directie van Philips Turnhout heeft gevraagd om tekst en uitleg. "Elke job die kan behouden worden, zal ik proberen behouden", zegt hij.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer laakte Raoul Hedebouw (PVDA) dat het bedrijf vorig jaar 180 miljoen euro winst heeft gemaakt, waarvan 160 miljoen naar de aandeelhouders is gevloeid, en dat het de voorbije drie jaar amper 0,5 procent belastingen heeft betaald.

Minister Peeters gaf aan dat de administratie momenteel nog geen dossier van Philips Lighting heeft ontvangen. Niettemin heeft hij de directie op zijn kabinet uitgenodigd. Ook de vakbonden komen op zijn kabinet langs. Tijdens zijn onderhoud met de bedrijfsleiding zal de toekomst van de fabriek ter sprake komen. "Wat is de volgende fase? Ik vind dat de directie duidelijkheid moet geven", aldus de vicepremier.

Meest gelezen