Video player inladen...

Thanksgiving Parade in New York: "Ik eet liever kip dan kalkoen"

VRT-journalist Björn Soenens heeft de Thanksgiving Parade in New York gevolgd. "Tienduizenden mensen komen kijken voor ze aan de feesttafel gaan", aldus Soenens. De parade in de straten van New York is een optocht van vierduizend vrijwilligers met cheerleaders, clowns, muziekbands en veel gigantische ballonnen.

De Amerikanen vieren vandaag Thanksgiving. "Er worden vandaag in Amerika 50 miljoen kalkoenen opgepeuzeld. Dat is een vijfde van de totale jaarconsumptie", meldt Björn Soenens in New York. De kalkoen wordt meestal geserveerd met veenbessensaus, pompoentaart en aardappelpuree.

"Eigenlijk waren het de eerste pelgrims in 1621 die dankjewel zeiden aan de indianen op Thanksgiving Day. De pelgrims bedankten de indianen omdat ze zonder hen niet hadden kunnen overleven", meldt Soenens.

"De indianen leerden de pelgrims vissen, maïs verbouwen, hout hakken, dierenhuiden gebruiken en geneeskrachtige kruiden ontdekken. Het was overleven. Daarna werd de "dankuwel" wel vergeten, toen de grote trek naar het westen een genocide tegen de indianen op gang bracht. Eigenlijk is het een feest met een wrange nasmaak."

Vandaag is Thanksgiving het familiefeest bij uitstek in Amerika, met vooral een grote commercie met koopjes en kortingen. "Het is het begin van de kerstperiode met de verkoop van kerstbomen", besluit Soenens.

Meest gelezen