Video player inladen...

Thomas Vanderveken doorstaat "stresstest" op Night of the Proms: "Het publiek heeft mij geholpen"

Thomas Vanderveken heeft een deel van het "aartsmoeilijke" pianoconcerto van Edvard Grieg gebracht tijdens Night of the Proms in Hasselt. Een ware “stresstest”, want binnen twee weken brengt hij het volledige werk in de Bijloke in Gent. "Ik was bloednerveus, maar ben tevreden met het resultaat."

Al een jaar lang is presentator Thomas Vanderveken aan het oefenen voor "de uitdaging van zijn leven". Tegen 7 december wil hij namelijk het pianoconcerto van Edvard Grieg vlekkeloos kunnen spelen. Geen makkelijke klus, want het concerto staat bekend als "aartsmoeilijk" en volgens sommigen "onmogelijk". 

Kort fragment

Gisteren bracht hij een kort fragment uit het concerto tijdens Night of the Proms in de Ethias Arena in Hasselt. Een "stresstest", want voor zo'n groot publiek had hij het werk nog nooit opgevoerd. 

"Ik was bloednerveus", zegt Vanderveken een dag later aan VRT NWS. "Ze hebben mijn hartslag gemeten en in de grafieken zie je duidelijk dat mijn stressniveau door het dak schoot toen ik het podium opging. Eens ik aan de piano zat, kreeg ik de stress wel onder controle en daar ben ik heel blij om."

Het publiek heeft mij met een warm gevoel het podium opgeroepen en mij met een warm applaus weer laten vertrekken.

"Ik heb heel veel steun gehad van het publiek", zegt de presentator. "Ze hebben mij met een warm gevoel het podium opgeroepen en mij met een warm applaus weer laten vertrekken."

(Lees voort onder de foto.)

©Ymke Dirikx

Hoewel er "enkele foutjes" in zijn werk zaten, is Vanderveken over het algemeen wel tevreden. "Al hoop ik wel dat het vanavond nog beter zal zijn." Vanderveken staat namelijk ook de komende drie avonden op het podium van Night of the Proms. Al is het dan wel in het Sportpaleis in Antwerpen, een nóg grotere zaal. "Het grote probleem is dat ik niet weet of het vanavond ook zal lukken. Dat blijft altijd onzeker."

Er zaten enkele foutjes in, maar over het algemeen is het wel goed meegevallen.

Binnen exact twee weken moet hij het volledige concerto - van meer dan 30 minuten - brengen in de Bijloke in Gent. Of hij het ziet zitten? "Momenteel nog niet", lacht hij. "Ik ben nu vooral bezig met het begin. Na Night of the Proms is het weer alle hens aan dek om het volledige stuk volledig onder de knie te krijgen."

De voorbereidingen naar het concerto zijn elke week te volgen in "Thomas speelt het hard", elke woensdag om 21.15 uur op Canvas. De afleveringen zijn ook te bekijken via VRT NU.

©Ymke Dirikx

Net voor Vanderveken stond de beloftevolle 16-jarige Amerikaanse pianiste Emily Bear op het podium. Al was zitten misschien niet het juiste woord. Ze zweefde eerder boven het publiek. Hoe dat ging, ziet u in dit videofragment

©Ymke Dirikx

Meest gelezen