AP2007

Vijfhonderd slachtoffers van mensenhandel gered in West-Afrika

Bij een grote politieactie in verschillende landen in West-Afrika zijn meer dan vijfhonderd slachtoffers van mensenhandel gered. In de helft van de gevallen gaat het om minderjarigen. Veertig mensenhandelaars werden opgepakt, meldt Interpol. De operatie Epervier vond gelijktijdig plaats in Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger en Senegal, van 6 tot 10 november.  

De internationale politieorganisatie Interpol heeft bij een grondig voorbereide actie in West-Afrika meer dan vijfhonderd slachtoffers van mensenhandel gered en veertig mensenhandelaars opgepakt tijdens operatie Epervier.

De gearresteerde mensenhandelaars worden vervolgd voor mensenhandel, dwangarbeid en kinderuitbuiting. "Ze worden ervan beschuldigd hun slachtoffers te hebben gedwongen tot activiteiten gaande van bedelarij tot prostitutie", verklaart Interpol.

De operatie kaderde in het project Sahel, een initiatief dat door het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gefinancierd en strijdt tegen de georganiseerde misdaadnetwerken die bij de mensenhandel betrokken zijn. De coördinatie van de actie was in handen van Interpol.

"Behalve de arrestaties heeft de operatie ook geleid tot het openen van een aantal onderzoeken, die op hun beurt criminele activiteiten moeten opsporen", aldus Yoro Traoré, een inspecteur van Interpol in Bamako.

De strijd tegen de mensenhandel focust zich de laatste jaren vooral op West-Afrikanen - het merendeel mensen zonder papieren - die via de Middellandse Zee Europa trachten te bereiken. Maar de misdaadnetwerken houden zich ook op het Afrikaanse continent zelf bezig met mensenhandel, en maken daarbij gebruik van de wijdverbreide armoede, de poreuze grenzen en het bestaan van een gemeenschappelijk paspoort binnen de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten.

Meest gelezen