Archiefbeeld

Voormalig diensthoofd slachtofferidentificatieteam: "Praten voor de doden om de levenden te beschermen"

"Praten voor de doden om de levenden te beschermen." Dat is het motto van DVI - het slachtofferidentificatieteam van de politie - dat vandaag dag op dag 30 jaar geleden opgericht werd. In "De Ochtend" blikt voormalig diensthoofd Joan De Winne terug.  

De ramp met de Herald of Free Entreprise, de zaak-Dutroux of Andras Pandy, de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië, de vliegtuigramp met de MH17, of meer recent de terreuraanslagen in Brussel. Allemaal rampen die in ons geheugen gegrift staan, allemaal rampen waar DVI geholpen heeft om de slachtoffers te identificeren. DVI bestaat vandaag exact 30 jaar. "Praten voor de doden om de levenden te beschermen", is hun advies. 

Voormalig diensthoofd Joan De Winne, die bij het grote publiek bekend raakte als de commissaris met het eeuwige petje, blikt terug. "Door de jaren waren er heel wat operaties, heel wat menselijk leed. Maar wat ik echt voel, is fierheid. Fierheid voor alle mensen die zich al die jaren ingezet hebben om het rouwproces van de nabestaanden te ondersteunen", zegt De Winne in "De Ochtend". Dé zaak die hem altijd bijgebleven is? "Dat kan ik niet zeggen. Elke zaak is anders en elke zaak is even belangrijk voor de nabestaanden."

"Ik hoop dat er een elektronische neus ontwikkeld wordt die de typisch menselijke ontbindingsmoleculen kan opsporen"

Er is door de jaren ook heel wat veranderd. "In eerste instantie werden we ingeschakeld bij rampen, maar stilaan zijn we ook moeilijk identificeerbare lichamen beginnen identificeren - slachtoffers van ongevallen of van branden bijvoorbeeld." De zaak-Dutroux was een omkeerpunt. "Toen hebben we technieken voor necrosearch ontwikkeld om lichamen te vinden die begraven of verborden werden."

Ook de technieken zijn niet meer dezelfde als 30 jaar geleden - en er zitten er nog heel wat in de pijplijn. "Ik hoop nog steeds dat er een elektronische neus ontwikkeld wordt die de typisch menselijke ontbindingsmoleculen kan opsporen." De Winne hoopt ook dat er een internationaal DVI-team opgericht wordt.

Meest gelezen