Antwerpse ring weer volledig open: "Veel stof, pas dus je snelheid aan"

De Antwerpse ring in de richting van Nederland is weer volledig open. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer aan VRT NWS. Een hele nacht is er een dun laagje van het wegdek afgehaald om de siliconen er weg te krijgen. "Het zal vanochtend wel nog iets moeizamer gaan dan normaal."

De problemen op de Antwerpse ring zijn eindelijk opgelost. Dinsdagnamiddag gebeurde daar in de buurt van Borgerhout een ongeval waarbij een vrachtwagen zijn lading vloeibare siliconen verloor. De siliconen bleken doorgesijpeld te zijn tot in het betonnen wegdek en dat veroorzaakte heel wat problemen, met lange files tot gevolg. 

"Na het wegspuiten van de eerste laag siliconen bleek echter dat er een dunne film overbleef op het wegdek", zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer aan VRT NWS. Die laag moest worden weggehaald. Daar werd gisteren in de vooravond mee begonnen en rond 5.15 uur waren de werken afgerond.

Daarna moest enkel de signalisatie nog worden weggehaald. Sinds 6.20 uur is de weg er weer volledig open. 

"Er waren wel al wat korte files ontstaan in alle vroegte en wellicht zal er vanochtend ook nog wat nieuwsgierigheid zijn van mensen die willen weten hoe het er nu uitzit. Daarom zal het vanochtend wellicht nog iets moeizamer gaan dan gewoonlijk", zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. "Maar reizigers moeten geen alternatieven meer zoeken."

De freeswerken hebben echter heel wat stof achtergelaten, volgens het Agentschap. "Pas je snelheid en rijstijl aan."

Trial-and-error

Veel mensen vragen zich ondertussen af hoe het komt dat het zo geduurd heeft eer alles was opgelost. "Er zijn wel specialisten bij de brandweer die weten wat ze moeten doen, maar het blijft toch een beetje trial-and-error", zegt Beeckman. "Er zijn standaardprocedures, maar die werken niet altijd. Hier speelde ook de interactie met het wegdek een rol. Was het asfalt geweest, dan was het wellicht makkelijker geweest."

Meest gelezen