Video player inladen...

Weyts: "Nog nooit zoveel geïnvesteerd in alternatieven voor auto"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weys (N-VA) zegt dat er nog nooit zo veel geld is geïnvesteerd in alternatieven voor de auto. Toch is het volgens Weyts ook belangrijk om extra wegcapaciteit te creëren in Antwerpen in Brussel.

Filerecord na filerecord wordt gebroken, en al sinds de jaren 80 zeggen verschillende ministers van Mobiliteit dat het tijd wordt dat meer Vlamingen de auto laten staan, dat blijkt uit een reportage van Terzake. 

Toch zal de Vlaamse regering nog verder investeren in autoinfrastructuur. "We investeren meer dan ooit in mobiliteit", zegt Weyts. "Volgend jaar begroten we 110 miljoen euro voor fietsinfrastructuur. Dat is 25 procent meer dan in 2014. We investeren ook 20 procent extra in waterinfrastructuur en 40 procent meer in openbaar vervoer."

Volgens Weyts zijn deze investeringen in alternatieven voor de wagen broodnodig. "Maar ook de Antwerpse en de Brusselse ring moeten aangepakt worden", aldus Weyts. "Op deze twee plaatsen is het fileprobleem het grootst. Zelfs als we de autodruk doen dalen moeten deze punten aangepakt worden."

"Ik wil mensen niet uit hun auto ranselen", zegt Weyts. "We moeten hen verleiden om alternatieven te nemen. Trouwens, we moeten niet denken dat alle Vlamingen hun auto plots gaan wegdoen, maar we zien wel dat steeds meer mensen vervoersmiddelen combineren."

Weyts geen voorstander van vrachtroutenetwerk

In een open brief hekelen verschillende CD&V-burgemeesters het uitblijven van een zogeheten vrachtroutenetwerk, dat vrachtwagenbestuurders uit dorpskernen zou moeten houden. Weyts is geen voorstander van dat idee.

"Het vrachtroutenetwerk is er om vrachtverkeer te stimuleren, ik wil minder vrachtverkeer. Vracht zou vaker via het water en via het spoor vervoerd moeten worden. Het vrachtroutenetwerk is geen oplossing, want vrachtwagenchauffeurs zullen toch hun GPS blijven volgen."

Meest gelezen