Video player inladen...

Wilt u hip koken op kerstavond?

Zoutmelde, zeekraal, zeesla, suikerwier. Ze winnen aan populariteit en wie ze in zijn kerstmaal verwerkt, is niet alleen hip, maar heeft er bovendien een gespreksonderwerp bij aan tafel. Zullen zeeplanten een oplossing zijn in onze zoektocht naar nieuwe duurzame bronnen van voedsel?

Vlees, vis, landgroenten, vegetarische alternatieven. We kennen ze. Maar wat met de zilte planten die we uit of net naast de zee kunnen halen? Ze groeien in slikken- en schorrengebied, en krijgen dus te maken met zout zeewater. En daar kunnen ze wonderwel aan weerstaan. De zoute smaak nemen ze wel op, en dat maakt ze extra bijzonder. Met een kookworkshop leerde Het Zwin vanmiddag een groep geïnteresseerden kennismaken met misschien wat onbekende of onbeminde leden van de voedselketen. Sergio Herman maakte de zeekraal bekend enkele jaren geleden, maar blijkbaar stijgt de interesse, ook buiten de nichewereld van de topchefs. 

Kijken mag, aankomen niet

Een kookworkshop in Het Zwin. Misschien fronst u de wenkbrauwen, en u heeft gelijk. Planten 'oogsten' in het natuurgebied is verboden, en dus bleef het bij zoeken naar de zilte planten die er staan, en er even naar kijken. De gebruikte ingrediënten kwamen keurig uit de reguliere handel. De deelnemers kookten en proefden, en zagen dat het goed was. Wat wel belangrijk is: ook zilte planten hebben een seizoen, en er zijn er die in december, voor dat kerstmaal van daarnet, niet zo makkelijk meer te krijgen zijn. Of ze moeten van heel ver ingevoerd worden, met alle gevolgen van dien voor de ecologische voetafdruk. Ook zilte planten hebben seizoenen. Toch maar rekening mee houden.

Meest gelezen