Videospeler inladen...

Zware brand in Vorst: rampenplan is opgeheven 

Door een zware brand in wafelfabriek Milcamps in Vorst is het provinciaal rampenplan vanmiddag een tijdlang afgekondigd. De brand is intussen onder controle. Er geldt enkel nog een kleine veiligheidszone rond het bedrijf.

Het vuur in de wafelfabriek Milcamps in de Lusambostraat in Vorst ontstond kort voor 13 uur en zorgde al snel voor een dikke zwarte rookwolk. Experts moeten nagaan wat de oorzaak van de brand is, maar alles wijst voorlopig op een technisch deffect, een kortsluiting in het koelsysteem in de schoorsteen. De 50 personeelsleden van de fabriek werden meteen geëvacueerd.

De eerste minuten na de brand werden te hoge toxische waarden gemeten in de buurt van het bedrijf. Daarom werd er een veiligheidszone afgesloten waar mensen niet meer binnen mochten komen. Ongeveer 200 leerlingen uit een school in de buurt en werknemers van vlakbijgelegen bedrijven werden geëvacueerd. Inwoners uit de buurt en de gemeenten Sint-Gillis en Vorst kregen de raad om ramen en deuren gesloten te houden wegens de dikke, zwarte rook. Ook automobilisten werd gevraagd de ventilatie in de auto uit te zetten.

"Het rampenplan werd afgekondigd omdat op een bepaald moment de toxische waarden van de rook te hoog waren in een perimeter van 100 meter rond de brand.", zegt Marc-Jean Ghyssels, burgemeester van Vorst. "De brandweer heeft uitgelegd dat dat komt door de omhulsels van electriciteitskabels die bij verbranding voor een giftige rook zorgen. Maar men hoeft zich geen zorgen te maken, nadien waren alle waarden negatief, dus alles is in orde".

Het provinciaal rampenplan was een tijdlang van kracht en het treinverkeer in Brussel-Zuid werd even volledig stilgelegd. Het treinverkeer is ondertussen terug op gang gekomen, maar de avondspits ondervindt wel hinder.

Bij de brand vielen geen gewonden, maar de fabriek is volledig vernield. Mogelijk is er instortingsgevaar en moet alles afgebroken worden. Dat meldt de directie van het bedrijf in een persbericht. "We betreuren deze situatie en betuigen onze volledige steun aan onze medewerkers en de buurtbewoners die door de brand getroffen werden", klinkt het. Voor het personeel wordt een begeleidingscel en technische werkloosheid voorzien.

Bij Milcamps in de Lusambostraat in Vorst worden de typische Belgische wafels gemaakt. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen