Video player inladen...

"Ik kan niet tevoorschijn komen, ze slaan ons"

Op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea heeft de politie de laatsten van de 300 vluchtelingen die daar verbleven, weggejaagd. Op sociale media (Refugee Coalition Action ) zijn beelden vrijgegeven van de operatie.

De Australische regering riep het kamp op Manus in het leven, en bleef het tot voor enkele weken financieren, als buffer om bootvluchtelingen te weren. Samen met een ander kamp op Nauru, en ook met marinepatrouilles om de vluchtelingen op zee tegen te houden, vormde het sinds 2001 de "Pacific Solution".

Met deze harde houding tegenover migranten wil Australië mensensmokkel afschrikken. Maar de vluchtelingenstatus op Manus wekt de jaloezie en woede van de lokale bevolking, die straatarm is en soms in nog slechtere omstandigheden leeft dan de huisvesting die Australië voor migranten inricht. De vluchtelingen worden nu naar een ander kamp overgebracht, maar vrezen voor hun leven.

Meest gelezen