"Repressieve aanpak van president Sisi werkt radicalisering in de hand in Egypte"

Annabell Van den Berghe van The Washington Post heeft vastgesteld dat de Egyptische president de aanslag van vandaag gebruikt om zijn repressief beleid te verdedigen. "Sinds de afkondiging van de noodtoestand twee jaar geleden zijn er meer dan honderd aanslagen gepleegd in Egypte, maar die haalden hier het nieuws niet omdat ze niet zo groot waren", aldus Van den Berghe in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Belgische journaliste en Midden-Oostenexpert Annabell Van de Berghe volgt de situatie in Egypte al jaren. Ze woonde ook een hele tijd in het land.

"De situatie in Egypte is bijzonder ontvlambaar. Het is zo dat jullie al een hele tijd niets gehoord hebben over Egypte, maar het is er de voorbije twee jaar bijzonder woelig geweest. Als we kijken naar hoeveel aanslagen er geweest zijn sinds de afkondiging van de noodtoestand door president Abdul Fatah al-Sisi, dan spreken we over minstens honderd aanslagen in het noordelijke deel van de Sinaï en een twintigtal elders in het land", aldus Van den Berghe.

Veel van de aanslagen die de voorbije twee jaar zijn gepleegd in Egypte werden opgeëist door IS, maar er zijn nog heel wat andere extremistische groeperingen actief in het land. "De aanslag van vandaag is nog niet opgeëist", weet Van den Berghe.

President Sisi doet veel tegen symptomen van terreur, maar niets tegen de oorzaken

Het beleid van de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi werkt de radicalisering van de oppositie in de hand. "President Sisi doet veel tegen de symptomen van terreur, maar niets tegen de oorzaken. Hij installeert bufferzones, roept avondklokken in en roept de noodtoestand uit. Voorts voert hij een repressief beleid en is er censuur in de media", zegt Annabell Van den Berghe.

"Ik denk dat we ons heel ernstige vragen moeten stellen bij de repressieve aanpak. Meer en meer mensen gaan radicaliseren en er komen meer aanslagen. Een oplossing zou moeten worden gezocht door in dialoog te gaan, maar dat weigert Sisi."

De gevangenissen in Egypte zijn vandaag broeihaarden voor radicalisering. "Dat is bij ons ook het geval. In Egypte zijn zestig procent van de gevangenen politieke gevangenen. Dat zijn mensen van de oppositie. Er zijn zware mensenrechtenschendingen in de gevangenissen in Egypte waar mensen worden gemarteld en veel mensen sterven of verdwijnen. Als mensen gemarteld worden voor hun politieke overtuiging, dan gaan ze radicaliseren en zich groeperen", analyseert Van den Berghe.

Sisi probeert aanslag van vandaag in zijn voordeel te gebruiken

Annabell Van den Berghe stelt vast dat de aanhang van president Sisi sterk is afgenomen. "Dat komt enerzijds omdat de terreur niet bestreden wordt en anderzijds omdat het economisch bijzonder slecht gaat met Egypte."

Volgens de journaliste is het overduidelijk dat de president in de communicatie over de aanslag zijn repressief beleid wil verdedigen.

"Vandaag worden gruwelijke beelden op de staatstelevisie getoond, maar in het verleden haalden de beelden de media soms niet of veel later. Sisi zegt nu dat er nog repressiever moet worden opgetreden."

Meest gelezen