Belga

28 "experimentele woonprojecten" krijgen groen licht

De Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft 28 "experimentele woonprojecten" geselecteerd, die zes jaar lang een vrijstelling krijgen van bepaalde woonwetten. Het gaat om cohousing projecten, kangoeroewoningen of andere nieuwe woonvormen.

De tijd dat er achter elke gevel een klassiek gezin woont bestaande uit mama, papa en kinderen is voorbij. Vrienden wonen samen en doen aan "cohousing", oma of opa woont in een appartement op de gelijkvloerse verdieping van het huis als "kangoeroewoning", of sommige bejaarden verhuren een deel van hun huis aan studenten die in ruil ook voor hen naar de supermarkt gaan.

Dit soort woonprojecten botsen echter vaak op de regelgeving, die hier nog niet op voorzien is. Homans is zich hiervan bewust, en selecteerde daarom 28 proefprojecten. Die worden nu zes jaar lang vrijgesteld van bepaalde regels. Als blijkt dat de proefprojecten goed verlopen, kan de wetgeving worden aangepast.

Op dit moment heeft de Vlaamse regering hier een principesakkoord over gegeven, dat moet wel nog getoetst worden bij de Raad van State.

Meest gelezen