NHK

Acht mannen aangespoeld in Japan: wellicht Noord-Koreaanse vissers

In het noorden van Japan zijn acht mensen aangespoeld die zeggen dat ze uit Noord-Korea komen. Alles lijkt erop dat hun houten bootje brak.

De Japanse politie kreeg gisterenavond berichten binnen over "verdachte mannen" aan de kust in de stad Yurihonjo. Ze bleken gezond te zijn en volgens de politie spraken ze Koreaans. Er werd ook een houten bootje gevonden in de buurt.

De mannen zelf zeggen dat ze aan het vissen waren toen hun bootje brak, waarna ze aanspoelden. De politie onderzoekt momenteel de zaak. "We bekijken ook of het hier kan gaan om illegale visserij", zo is te horen. En of er een kans is dat het om een spion gaat? "We onderzoeken de zaak zorgvuldig."

Eerder deze maand redde de Japanse kustwacht ook al drie Noord-Koreaanse schipbreukelingen uit het water. Het land bereidt zich alleszins voor op de toestroom van duizenden Noord-Koreaanse vluchtelingen, eens er een militaire of andere crisis zou uitbreken in het land. Hier lijkt het niet om vluchtingen te gaan. Volgens bronnen zouden de acht mannen zo snel mogelijk weer willen terugkeren naar Noord-Korea.

Meest gelezen