Actievoerders bouwen Holocaustmonument naast tuin uiterst rechts politicus

Tien maanden geleden hield de Duitse uiterst rechtse politicus Björn Höcke een toespraak: hij vond dat het welletjes was geweest met de Duitse zelfkastijding over de Holocaust. Een kunstenaarscollectief nam wraak.

Björn Höcke, van de partij Alternative für Deutschland, vindt dat Duitsland beter ophoudt met Holocaustherdenkingen. Volgens Höcke is de tijd van boetedoening voor de Duitsers voorbij. Het befaamde Holocaustmonument in Berlijn noemt hij "een monument van schaamte in het hart van de stad".  Zelfs partijgenoten vinden dat hij met zijn toespraak een grens overschreed.

Betonnen blokken

Na zijn toespraak besloot het kunstenaarscollectief Centre for Political Beauty een lap grond te huren naast het huis van Höcke in Bornhagen in de deelstaat Thüringen. Nu hebben ze er vierentwintig betonnen blokken neergepoot, een replica van het Berlijnse monument.  "We hebben onze plicht als buren gedaan", zegt de leider van het kunstenaarscollectief. "We hopen dat het uitzicht hem bevalt."

Crowdfunding

Het collectief wil dat het monument er nog zeker twee jaar blijft staan. Daarom is het een crowdfundingscampagne gestart. Het heeft al achtentwintigduizend euro ingezameld en hoopt zelfs genoeg geld binnen te halen om het kunstwerk er vijf jaar lang te laten staan.

Meest gelezen