Videospeler inladen...

Arco-aandelen in de erfenis. Wat dan?

Wat moet je doen als je Arco-aandelen erft? Die aandelen zijn niks meer waard maar de Arco-coöperanten rekenen wel nog op een schikking waarbij ze een deel van hun geld terugkrijgen. Maar die regeling is er nog niet. Wat moet je dan doen als je vandaag een erfenis ontvangt waar aandelen Arco inzitten?

800.000 Arco-coöperanten wachten al jaren op een regeling om (een deel) van het geld dat ze in Arco hadden terug te krijgen. Het Europees Hof van Justitie heeft de eerdere regeling afgewezen. In die regeling zouden de coöperanten vergoed worden zoals dat gebeurt met spaarders als een bank over de kop gaat.

De federale regering probeert nu een nieuwe regeling uit te werken die rekening houdt met de opmerkingen van dat Europees Hof, maar tot zolang heeft wie Arco-aandelen had voorlopig nog niets.

Maar wat als een Arco-coöperant overlijdt? Dan gaan die aandelen mee in de erfenis. En wie erft moet erfbelastingen betalen op de waarde van het hele vermogen van de overledene. Maar moet je dan erfbelasting betalen op Arco-aandelen die nu waardeloos zijn?

Neen. De fiscus beschouwt het erven van Arco-aandelen als een specifiek geval omdat men de waarde ervan vandaag niet exact kan vaststellen. Daarom worden de Arco-aandelen in de erfenis voorlopig op 0 gezet, maar dat is pro memorie. Dat betekent dat als later een compensatieregeling zou zijn uitgewerkt, dat op die compensatie dan alsnog erfbelasting moet betaald worden door wie nu Arco-aandelen erft.

Meest gelezen