Brexit: Tusk wijst op "enorme uitdaging", May op "positieve sfeer"

Europees president Donald Tusk denkt dat er nog voor de top van december voldoende vooruitgang geboekt kan worden in de gesprekken met de Britten over het boedelscheidingsluik van de Brexit. Hij spreekt wel van een "enorme uitdaging".

“De Europese Unie en Groot-Brittannië moeten er samen voor zorgen dat de impasse in de onderhandelingen rond de Brexit doorbroken kan worden en de gesprekken over de toekomstige handelsrelaties van start kunnen gaan”. Dat was de boodschap van de Britse premier Theresa May bij haar aankomst op een top in Brussel met de leiders van de oostelijke buurlanden van de Europese Unie. Voor May vormt de top het startschot van een diplomatiek offensief om de Brexitonderhandelingen in een stroomversnelling te brengen.

May had in de vooravond een bilateraal onderhoud met Europees president Donald Tusk. Tusk heeft de conservatieve regering in Londen tot begin december de tijd gegeven om met voorstellen op de proppen te komen. Midden december buigen de Europese regeringsleiders zich immers opnieuw over het dossier.

Tusk denkt dat er nog voor die top voldoende vooruitgang geboekt kan worden in de gesprekken met de Britten over het boedelscheidingsluik van de Brexit. Tusk spreekt wel van een "enorme uitdaging".  De Britse premier Theresa May heeft het dan weer over een "zeer positieve sfeer".

De Britse regering wil zo snel als mogelijk onderhandelingen over de toekomstige handelsrelaties opstarten. De Europese leiders vinden echter dat er eerst voldoende vooruitgang moet zijn in de lopende gesprekken over de boedelscheiding. Zo wachten de Europeanen nog steeds op concrete Britse voorstellen over de Ierse grenskwestie en op een nieuw Brits aanbod om de rekeningen van meer dan 40 jaar lidmaatschap te vereffenen.

De EU vindt dat May haar kaarten op tafel moet leggen als ze gesprekken over nieuwe handelsrelaties wil beginnen. Op 4 december praat ze opnieuw met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Tien dagen later, op 14 en 15 december, is er dan de nieuwe top in Brussel.

Meest gelezen