Een Catalaanse militant betoogt in de Europese wijk in Brussel  op 12 november.
Olivier Matthys

Catalanen willen massaal betogen in Brussel

In Brussel is de storm wat gaan liggen na de rellen van vorige week, maar de Brusselse politie bereidt in alle stilte een betoging voor van Catalanen op donderdag 7 december. Vrees dat die uit de hand zal lopen, is er vooralsnog niet. De regeringspartij N-VA zegt in ieder geval mee op te stappen. 

Onder de noemer "Omplim Brussel·les", “Laat ons Brussel vullen”, plannen militante voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid op 7 december de hoofdstad in te nemen.  De Catalanen komen naar Brussel om hun verontwaardiging te uiten over de manier waarop de EU de hele Catalaanse kwestie heeft aangepakt. Die is ronduit hypocriet, stellen ze. Daarnaast komen ze ook de vrijlating eisen van de acht ministers en de twee leiders van de separatistische verenigingen ANC en Omnium die in de cel zitten. 

Nationalistische Catalaanse media schatten de Catalaanse aanwezigheid die dag al op ongeveer 50.000 deelnemers. “Zo’n vaart zal het niet lopen”, stelt Ilse Van de keere van de Brusselse politie in “De wereld vandaag” op Radio 1. De woordvoerster van de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene staat in nauw contact met de organisatie en heeft weet van ongeveer 10.000 Catalanen die naar Brussel willen afzakken. Om aanhangers van de Catalaanse zaak te overhalen, worden vanuit Catalonië bussen ingelegd en in de Catalaanse media is er sprake van minstens vijf extra chartervluchten naar België.

De regeringspartij N-VA verleent uitdrukkelijk haar steun aan de manifestatie van 7 december.  De partij mobiliseert haar leden om die dag mee op te stappen in Brussel. Volgens Europees Parlementslid en ondervoorzitter van de N-VA Sander Loones zullen ook partijmandatarissen de manifestatie bijwonen. Of daar ook N-VA-ministers in functie bij zullen zijn, valt af te wachten. Daar wil de partij op dit ogenblik nog niets over kwijt.

Meest gelezen