Dag van de ambachten, drie redenen om deel te nemen

Zondag gooien in het hele land zowat 700 ambachtslieden hun deuren open. Een unieke kans om al dat talent en traditionele of vernieuwende vakmanschap, die knowhow en kleinschalige originaliteit te leren kennen. Gratis. Proeven en proberen inbegrepen. En alle mogelijke sectoren komen aan bod.  

Wie bij het woord "ambacht" enkel en alleen denkt aan oude technieken en aan traditioneel vakmanschap beoefend door baardige mannen en vrouwen in bloemenschorten zit ernaast. Goed, dat ouderwetse beeld bestaat nog, maar de voorbije decennia neemt het ambachtschap ook een hoge vlucht richting moderniteit. En klassieke technieken krijgen nu vaak hulp van apps en andere hoogtechnologische toepassingen.  

Alle mogelijke sectoren nemen deel. Er zijn veel ambachtelijke voedings­bedrijven, ze maken koffie, bier, taarten, chocolade, bioproducten. Andere doen allerlei fraais met hout, leder, textiel, glas, metaal, papier, keramiek, grafiek, muziekinstrumenten, kunstvoorwerpen, fietsen en auto's, en wat de natuur in de vorm van planten, bloemen en dieren aanbiedt. Hier en daar scheert het vakmanschap rakelings langs de kunst. Veel ambachtslui restaureren en renoveren, bekleden versleten maar waardevolle meubels, of ontwerpen brillen voor 3D-printing, ze bedenken nieuwe juwelen en parfums. We kozen drie toevallige voorbeelden.  

De Klokkendokter in Kapellen

Bernard Meier heeft een passie voor tijd, en tijd voor passie. In zijn eigen atelier, of bij mensen thuis, onderhoudt, herstelt en restaureert hij oude klokken. Voor kleine mankementen, versleten veren onder meer, komt hij aan huis. De dokter helpt ook bij het verhuizen van klokken. De mechaniek is delicaat, gevoelig voor schokken en temperatuurschommelingen. Voorts houdt Bernard Meier zich bezig met speeldozen en barometers en andere mooie nuttige instrumenten die met tijd en temperatuur te maken hebben.   

Exclusive-Drums-Shop Brugge

Federico Fellini liet het de slagwerker in zijn film "Prova d'orchestra" al zeggen: als een kind een muziekwinkel of een orkestbak binnenkomt, gaat het meteen naar de drums en de trommels. Exclusive-Drums in Brugge maakt de instrumenten zelf, met eigen hand. De cliënt kiest de houtsoort of het metaal, het bedrijf doet de rest. Het gaat om volledige drumstellen, of om onderdelen en snare drums. Elk exemplaar is uniek. Eigenaar Dirk heeft dertig jaar ervaring in de meubelsector. Intussen speelde hij zelf drum; de twee passies zijn nu verenigd. Voor de vervaardiging van grote ronde trommels gebruikt hij de zogenoemde regenton-techniek. Het hoeft niet duur te zijn, Dirk werkt graag met recyclage-hout. De shop herstelt en onderhoudt ook drums en aanverwanten, of past ze aan voor een nieuwe gebruiker of een ander muziekgenre.  

Mosterd Wostyn Torhout

Nog in mijn kindertijd waren er kleine mosterdmakers die hun product op een tonnetje op hun fiets aan de man brachten. De ambachtelijke mosterdmakers, "Het Sterreke, "Tierentyn" en anderen, hebben de massaproductie voor de supermarkten door grote internationale merken overleefd. Een van de oudste mosterdmakers is Wostyn uit Torhout. Het kleine bedrijf, gestart in 1869, met winkel en museum, is via een omweg weer in handen gekomen van de familie Wostyn, intussen de vijfde generatie. Het pronkstuk van het museum is een aloude mosterdmolen. Aan het recept is nooit iets gewijzigd. Maar nu bestaan er wel mosterdjenever, mosterdbier en mosterdpralines. In de jaren zeventig voerde Wostyn ook uit naar Frankrijk. Een keer per week reed een telg van de familie met een volle koffer met zijn Dafje de grens over. "Rien à déclarer."  

Meest gelezen