De trein wordt weer een beetje duurder

Vanaf 1 februari verhoogt de NMBS haar tarieven met gemiddeld zowat anderhalf procent. De stijging is het grootst bij de school- en woon-werkabonnementen. Die worden bijna 2,5 procent duurder. Een standaard treinkaartje kost volgend jaar 0,94 procent meer. De prijs van een aantal vaste formules zoals de Go Pass (tienrittenkaart voor jongeren tot 26 jaar), de Rail Pass (tienrittenkaart voor volwassenen) en de fietsdagkaart blijft ongewijzigd. 

De aanpassingen zijn gebaseerd op het beheerscontract van 2008, in afwachting van het nieuwe beheerscontract 2018-2022. De tariefverhoging is onder meer gebaseerd op de evolutie van de gezondheidsindex.

Spoorbaas Sophie Dutordoir zei bij haar hoorzitting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers vorige maand dat ze geen voorstander is van een algemene tariefverhoging, maar wel dat de formules eenvoudiger, aantrekkelijker en flexibeler moeten zijn voor de reizigers. Zo moet een werknemer die bijvoorbeeld twee dagen per week thuis werkt een goedkoper abonnement kunnen krijgen. Tijdens de daluren moeten reizen goedkoper worden en ze wil abonnementsformules beter afstemmen met De Lijn. Nu zijn er nog 96 verschillende tarieven voor tickets. Dutordoir wil een vereenvoudiging van de tariefformules, meer gericht op specifieke doelgroepen. Maar dat wordt dus onderwerp van discussie bij het opmaken van de nieuwe beheersovereenkomst met de overheid.

Meest gelezen