Video player inladen...

Emotionele De Wever belooft volledige transparantie over alle bouwdossiers

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) belooft "100 % transparantie" over alle bouwvergunningen die hij als burgemeester mee heeft goedgekeurd. "Dat men mijn integriteit door het slijk sleurt, maakt me bijzonder verdrietig", zegt een emotionele De Wever op een persconferentie.

"Ik wil samen met u alle bouwvergunningen die dit stadsbestuur heeft goedgekeurd op tafel leggen", zegt De Wever. "U mag er alle specialisten die u wilt bij halen om te controleren of er iets raars aan is."

Bart De Wever kwam onder vuur te liggen toen bleek dat hij nauwe banden onderhield met een projectontwikkelaar die aan de Antwerpse Slachthuislaan vier grote woontorens wil bouwen. Volgens de oppositie is het duidelijk dat Bart De Wever aan belangenvermenging doet. Vandaag staat in De Morgen een opiniestuk waarin  Tom Meeuws (SP.A) zegt dat bouwprojecten in Antwerpen te koop zouden zijn.

Emotionele De Wever: "Dit maakt mij bijzonder verdrietig"

"Dat men een politiek spel speelt, kan ik mee leven", zegt De Wever. "Dat men een laag niveau kiest, kan ik niets aan doen. Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig. Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière dat ik echt verdrietig ben, want dit plakt aan mij. Overal krijg ik hier vragen over."

De Antwerpse burgemeester onderstreept dat het niet ongewoon is om het advies van de administratie niet te volgen. "Soms geeft de administratie een positief advies en geven we toch geen toestemming. Op andere momenten zegt de administratie dat we iets niet mogen toelaten omdat een rolluik één centimeter te ver uitsteekt en keuren we dat toch goed. Dat is ook onze rol als politici, anders kunnen we ons bestuursmandaat net zo goed aan de administratie geven en over zes jaar kijken hoe ze het hebben gedaan."

Wat vandaag in de krant staat is het schoolvoorbeeld van iemand die weet dat hij liegt en dat toch doet.

Bart De Wever

De Wever verwijt de Antwerpse oppositie leugens te verspreiden. "Wat vandaag in de krant staat is het schoolvoorbeeld van iemand die weet dat hij liegt, en dat toch doet", aldus De Wever. "Dit beroep is wat het is, maar dat je mensen doelbewust pijn doet. Dat je mensen met gevolgen opzadelt met dingen die lang zullen meegaan, omdat je dingen zegt waarvan je weet dat ze niet waar zijn. Ik zou niet graag die verantwoordelijkheid dragen", besluit De Wever.

Video player inladen...

Meest gelezen