AP

Egypte wordt de weke onderbuik van de Middellandse Zee

Egypte is alweer opgeschrikt door terreur. Dat kan rampzalige gevolgen hebben voor het land. Midden-Oostenexpert Rudi Vranckx legt in vijf vragen uit waarom.

1. Wat is er aan de hand in Egypte?

Video player inladen...

De bom is ontploft rond de middag, tijdens het vrijdaggebed, als de meeste mensen aanwezig zijn in de moskee. Bir al-Abed is een stadje in het noordwesten van de Sinaï-woestijn. Vier eenheden van jihadi’s, zo zegt men, hebben er het vuur geopend. Er is nog geen opeising, maar alles wijst in de richting van een fractie van IS of al-Qaeda, militante islamisten hoe dan ook.

2. Waarom gebeurt de aanslag net nu?

Video player inladen...

Sinds de laatste maanden is er een repressie door de veiligheidsdiensten, een grootscheepse jacht op IS-militanten in het gebied. Dit is een manier om wraak te nemen, en om aan te tonen dat de oorlog niet voorbij is: men wil zo veel mogelijk mensen van de veiligheidsdiensten of hun sympathisanten. Die gingen naar verluidt vaak bidden in de moskee.

3. Is Sinaï een broeihaard van terrorisme?

Video player inladen...

Of het daar een broeihaard van terrorisme is? Al enkele decennia vinden er geregeld aanslagen en zware opstanden plaats in de Sinaï-woestijn. In de jaren 90 tegen Mubarak bijvoorbeeld, daar is toen hevig gevochten door militanten. In 2004 en 2005 zijn er ook zware aanslagen geweest van een tak van Al Qaeda tegen toeristische hotels.

4. Wie zit er achter deze aanslag?

Video player inladen...

De aanslag is nog niet opgeëist. Maar de grote aanslagen in die streek zijn gepleegd door IS, en niet zozeer Al Qaeda. IS zit in een vreemde situatie: in Syrië en Irak zijn ze hun territorium kwijt, en proberen ze nieuwe provincies van het kalifaat op te richten in Noord-Afrika, in Libië en in Egypte. Het geweld beperkt zich overigens niet tot de Sinai, maar speelt zich ook of in het midden en het westen van het land. Het conflict breidt zich uit, en maakt van die regio de weke onderbuik van de Middellandse Zee.

5. Is er een impact voor het toerisme?

Video player inladen...

Voorlopig past Buitenlandse Zaken zijn reisadvies niet aan. Het is dan ook een heel groot gebied, twee keer zo groot als België. Dit is gebeurd in het noorden van de Sinaï, terwijl de toeristen langs de kust in het zuiden zitten. Maar ook daar zijn al terreuraanslagen gebeurd. Het toerisme is belangrijk voor Egypte, te meer omdat ze er met een enorme crisis worstelen. Als het toerisme een doodsteek krijgt, vergroot dat de problemen. Wat de instabiliteit weer kan vergroten.

Meest gelezen