Video player inladen...

Fietskoeriers van Deliveroo voeren actie tegen nieuw statuut

Een veertig fietskoeriers van Deliveroo hebben actie gevoerd in het centrum van Brussel. Ze protesteerden tegen de beslissing van het bedrijf om hen voortaan een zelfstandigenstatuut te geven en hen per levering te betalen.  

Koeriers van Deliveroo leveren maaltijden aan huis. Tot voor kort deden ze dat als werknemer, nu moet het als zelfstandige. Dat betekent minder sociale bescherming, maar Deliveroo heeft beloofd dat zijn koeriers een ongevallenverzekering krijgen.

De fietsende maaltijdbestellers krijgen voortaan ook geen uurloon meer, maar worden betaald per levering. Volgens Deliveroo geeft hen dat de kans flexibeler te werken én meer te verdienen.   De koeriers vrezen dat wie hard werkt (of snel fietst), vooral de verder weg gelegen opdrachten zal krijgen. 

De socialistische Transportarbeidersbond stapt naar de rechtbank. De vakbond zegt dat sommige koeriers verplicht werden om zelfstandige te worden, terwijl ze daar geen zin in hadden, en dat jobstudenten verkeerdelijk werden ingeschreven als werknemer waardoor hun studietoelage in gevaar kwam. 

Meest gelezen