Video player inladen...

Gennez: "Authenticiteit is in deze mediatijden vaak gefabriceerd"

Oud-voorzitter van SP.A Caroline Gennez vindt dat politici die bij de bevolking als "authentiek" overkomen, dat in het echt vaak niet zijn. Dat zegt ze in De Afspraak. "Steve Stevaert was heus niet de simpele cafébaas die zijn woorden niet op een rij kreeg."

SP.A-voorzitter John Crombez zei afgelopen weekend dat hij zich zorgen maakt over zijn partij bij de volgende verkiezingen. Socialistische partijen doen het bijna overal in Europa slecht, en ook in ons land zien de peilingen er niet erg rooskleurig uit voor de SP.A.

"Door openlijk zijn angst te tonen, zien we dat Crombez een mens is", zegt Gennez daarover in De Afspraak. "Ik zou de waarheid geweld aandoen als we ontkennen dat Europees links in zwaar weer zit." 

De SP.A kan volgens Gennez opnieuw een grote partij worden op een eerlijke manier. "Maar vandaag spreken mensen vaak over "authenticiteit". Politici moeten echte mensen zijn. Ik heb ondertussen al wel wat ervaring, en ik zie dat politici die voor zichzelf een rol boetseren -vrolijke cafébaas of vrolijke Frans in De Slimste Mens- als authentiek worden gepercipieerd."

Mensen die altijd hetzelfde overkomen, zijn volgens Gennez helemaal niet authentiek. "Echte mensen hebben soms goed geslapen, en soms slecht geslapen. Die zijn niet elke dag hetzelfde. Toch zien mensen dat als minder authentiek omdat dit niet in een bepaald rolletje past."

De vrolijke cafébaas, dan heeft Gennez het over Steve Stevaert. Stevaert was SP.A-voorzitter tussen 2003 en 2005. Onder zijn leiderschap haalde de SP.A ongekend hoge verkiezingsresultaten.

"Steve Stevaert was heus niet de simpele, volkse, ietwat domme cafébaas die zijn woorden niet op een rij kreeg", aldus Gennez. "Hij was een strateeg. Een verstandig mens met een politiek project."

Gennez maakt de vergelijking met Open VLD-politicus Karel De Gucht. "Hij valt wél soms uit zijn rol, en daarom heeft Karel altijd moeten knokken om in populariteitsenquêtes bovenaan te staan."

Met de vrolijke Frans in "De slimste mens" bedoelt Gennez Bart De Wever, partijvoorzitter van de N-VA. Of hij al dan niet authentiek is, wil Gennez niet gezegd hebben. 

Meest gelezen