Fact check: Heeft Brussel echt twee keer zoveel agenten als Antwerpen?

"De stad Brussel heeft een politiecapaciteit per inwoner die twee keer zo groot is als Antwerpen.” Dat zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het voorbije weekend in "De Zevende Dag" naar aanleiding van de rellen vorige week in Brussel. Klopt dat ook? Onze redactie doet een fact check. 

Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat uit zes politiezones. De eerste zone, die meteen ook het hoogste aantal operationele personeelsleden kent, is Brussel Hoofdstad Elsene. Daaronder vallen de hoofdcommissarissen, commissarissen, hoofdinspecteurs, inspecteurs en agenten. Alles samen tellen zij 2.060 leden. Zij werken binnen een zone waarin meer dan 260.000 burgers wonen. Omgerekend: per 127 inwoners is één operationele politieagent beschikbaar (zie grafiek onderaan). 

Daartegenover staat de politiezone Montgomery, die in verhouding het minst aantal operationele agenten heeft. Het gaat om één agent per 316 inwoners. In totale cijfers: 455 politieagenten zijn actief voor zo'n 140.000 inwoners uit de gemeenten Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. 

De vier andere politiezones schommelen tussen die twee uitersten wat betreft de politiecapaciteit, gaande van één agent op 259 inwoners in zone Brussel-Noord, tot één agent op 308 inwoners in de zone Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. 

Antwerpen

Vervolgens kijken we naar de politiezone Antwerpen. Daar wonen volgens de laatste statistieken zo'n 520.000 burgers en zijn 2.151 operationele politieagenten actief. Omgerekend: binnen de zone is er één agent voor 242 inwoners.

Conclusie

Dat is inderdaad net iets meer dan de helft van de politiecapaciteit in politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. De stelling van minister van Justitie Geens klopt. 

Als we echter het volledige Brussels Hoofdstedelijk Gewest vergelijken met Antwerpen, krijgen we een ander beeld. Het politiekorps van alle Brusselse politiezones samengeteld bedraagt 5.233. Zij staan in totaal in voor 1.189.634 inwoners. Dit geeft ons de uitkomst van een agent per 227 inwoners. 

(Lees verder onder de grafiek.)

Cijfers zeggen niet alles

Het is echter niet onbelangrijk te benadrukken dat cijfers ook maar cijfers zijn. Deze vergelijking plaatst enkel het aantal politieagenten tegenover het aantal inwoners. "Maar geen twee politiezones zijn hetzelfde," zegt Guy Theyskens van de federale politie. "Ook andere gegevens zijn van tel om een bepaalde politiecapaciteit te verantwoorden. Denk maar aan de zone Brussel Hoofdstad Elsene: daar zijn veel betogingen en heel wat Europese instellingen, wat een groter politiekorps vergt. En bovendien draait het in de stad Brussel niet alleen om de inwoners: er zijn bijvoorbeeld ook veel meer toeristen aanwezig." 

Deze cijfers zijn bekomen door navraag te doen naar de meest recente beschikbare data bij de politiezones. Voor de cijfers van Brussel Hoofdstad Elsene werd gekeken naar de beschikbare data van eind 2016.

Meest gelezen