Klaar om te bibberen? Vanaf morgen halen we geen 10 graden meer

We naderen december, de winter sluipt op kousenvoeten een beetje dichterbij. De komende dagen zullen we dat voor het eerst ook voelen. Vandaag halen we met 11 graden nog een maximumtemperatuur met dubbele cijfers, vanaf morgen is dat voorbij. In de nabije en verre toekomst moeten we rekening houden met "een winters weerbeeld".

Vandaag is het eerst nog regenachtig, met her en der nog matige regen. Later wordt het wisselend bewolkt, met maxima tussen 8 en 11 graden. Vanavond en vannacht wordt het het wisselvallig, met periodes van regen. Het koelt af naar 2 tot 6 graden.

Morgen nemen de temperaturen dan een forse duik. De dag begint regenachtig. Vanaf het westen wordt het wisselend bewolkt met opklaringen en lokale buien, die gepaard kunnen gaan met korrelhagel of een donderslag. In de Ardennen kunnen de buien winters van karakter zijn. Maxima van 2 graden in de Hoge Venen tot 7 graden aan de kust. In Hoog-België duiken de temperaturen 's nachts onder het vriespunt.

Zondag blijft het wisselvallig en fris, opklaringen en bewolkte perioden wisselen elkaar af. De maxima schommelen tussen 1 of 2 graden in de Hoge Venen en 7 of 8 graden aan de kust.

Ook begin volgende week blijft het wisselvallig en vrij koud, met veel wind. Maandag begint nog droog, in de loop van de dag trekt een regen- en buienzone over het land, met een fors toenemende zuidwestenwind.

Vanaf dinsdag bereiken koude bovenluchten onze regio vanaf het noorden en wordt het wisselvallig met perioden van regen of buien, in de Ardennen winterse buien. De maxima zijn licht positief in Hoog-België en liggen rond 5 à 6 graden in het centrum. Tegen het einde van de week zou het volgens het KMI nog iets kouder worden.

En ook de eerste, nog heel voorlopige vooruitzichten voor de eerste week van december wijzen op een "winters weerbeeld": nachtvorst en winterse buien in het oosten, maar mogelijk ook in het centrum van het land. Sinterklaas en Zwarte Piet kunnen dus maar beter een warme jas aantrekken. Al geldt hier uiteraard "onder voorbehoud": het zijn nog voorspellingen op langere termijn die nog bevestigd moeten worden.

Meest gelezen