BELGA/WARNAND

In de winter de weg op? Zo doe je dat het best (niet)

In de sneeuw rijden is geen sinecure. Wie vandaag de weg op ging heeft het vast al gemerkt. Vias Institute, het voormalige Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, geeft daarom tien nuttige tips voor wie zich een weg moet banen door het sneeuwtapijt.

Elke winterdag zijn er ongeveer een honderdtal ongevallen met doden en gewonden, ongeveer evenveel als in de zomer, zegt Vias Institute. Opvallend, want er zijn minder kwetsbare weggebruikers en mensen verplaatsen zich minder. Welke tien zaken kan je als bestuurder het best vermijden achter het stuur om zonder kleerscheuren de winter door te komen?

 • Rondrijden in een " iglo"
  Ontdooi je hele voorruit voor je vertrekt. Enkel het ijslaagje op 20 vierkante centimeter wegkrabben is niet voldoende. Je gezichtsveld verkleint en je ziet te weinig.
 • Oncomfortabele kleren en schoenen dragen
  Een dikke winterjas en/of laarzen tegen de sneeuw kan een autorit oncomfortabel maken. Het kan ook gevaarlijk zijn omdat je bewegingen erdoor beperkt worden.
 • Het weerbericht niet raadplegen
  Het KMI waarschuwt over het weer in geval van gevaarlijke omstandigheden. Het is dus belangrijk om er rekening mee te houden voor je de baan op gaat.
 • Een "overlevingskit" tegen de kou vergeten
  Altijd handig om "hulpstukken" in je auto te leggen: een krabber om de voorruit ijsvrij te maken, een doek om de aangedampte ruiten en de vuile koplampen proper te maken, een zaklamp, een overlevingsdeken en water voor in het geval dat je lang vast komt te staan.
 • Dezelfde rijstijl aanhouden
  Te dicht op je voorganger rijden is in alle seizoenen een ongepast gedrag, maar zeker in de winter. Waarom? De wegen zijn vochtiger en de remafstand vergroot als de wegen gladder liggen. Zelfs bij droog weer moet je deze preventieve veiligheidsmaatregel volgen.
 • Bruuske manœuvres uitvoeren
  In de winter is het extra aangewezen om kalm te rijden. Als je moet uitwijken, iemand inhalen of een bocht nemen, doe dat voorzichtig en langzaam.  Onstuimig inhalen, plots optrekken en bruusk remmen vergroten het risico dat je de controle over het stuur verliest, zeker bij ijzel.
 • De cruise-control gebruiken
  Zelfs als de weg droog ligt, kan de winter ons verrassen. Bij gladde wegen gebruik je best je cruise-control niet. Je riskeert dat hij veranderingen in de wegligging niet detecteert, veroorzaakt door plotse sneeuw, wind, water en een omslag van de temperatuur. Als bestuurder moet je die kunnen voelen en je voet van het gaspedaal halen als het nodig is.
 • Te snel rijden op een brug
  Bruggen en viaducten betekenen een reëel gevaar. Water dat eronder circuleert is de oorzaak. Snel versnellen of te snel rijden is nooit een goed plan, maar in de winter kan het extreem gevaarlijk zijn. De verdamping van het water van een rivier kan ijsvorming op de weg veroorzaken.
 • Naar de garage gaan vanaf het moment dat de eerste vlokken vallen
  Wil je winterbanden opleggen, doe dat dan tijdig en niet wanneer de eerste sneeuwvlokken gevallen zijn. In geen enkel geval is het de bedoeling dat je met winterbanden risico’s gaan nemen. Iedereen moet een verantwoorde rijstijl aannemen die aangepast is aan de weersomstandigheden.
 • De technische staat van je voertuig verwaarlozen
  De batterij, het onstekingsmechanisme en de elektrische voeding zijn zeer gevoelig voor de koude. Controleer ze dus voor de grote kou eraan komt.  Vergeet ook zeker niet het vloeistofniveau van je antivriesmiddel te controleren en de kwaliteit van de bladen van je ruitenwisser. Die slijten meer door het effect van ijs op de voorruit.

Meest gelezen