Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Mnangagwa legt straks eed af als president Zimbabwe

De 75-jarige Emmerson Mnangagwa legt vanmorgen de eed af als de derde president van Zimbabwe. Het land werd in 1980 onafhankelijk en werd al die tijd geleid door Robert Mugabe.

Volgens correspondent Ellis van Gelderen zal de ceremonie gepaard gaan met veel militair vertoon. Mogelijk zal ook oud-president Robert Mugabe de plechtigheid bijwonen. Mugabe is 93 en werd voorbije week aan de kant geschoven door het leger, dat daarmee wilde verhinderen dat de vrouw van Mugabe, Grace Mugabe, de macht in handen zou krijgen. Mubage kreeg intussen immuniteit en garanties dat hij in Zimbabwe mag blijven.  

Emmerson Mnangagwa was jarenlang de rechterhand van Mugabe en is niet onbesproken. Volgens mensenrechtenorganisaties is hij mee verantwoordelijk voor het buitensporige geweld de eerste jaren na de onafhankelijkheid. Voorbije jaren was hij vicepresident van Zimbabwe. Hij belooft om het land uit het economische slop te halen en te zorgen voor meer jobs.

Volgend jaar volgen nieuwe presidentsverkiezingen.  

Meest gelezen