Noorwegen laat plannen voor "Tesla-taks" varen

De nieuwe Noorse regering bergt haar plannen op voor een "Tesla-taks", een belasting op grote elektrische wagens. De liberale partij had kritiek op het plan, en de conservatieve minderheidsregering heeft de gedoogsteun van de liberalen nodig. 

Elektrische wagens zijn vandaag in Noorwegen vrijgesteld van nagenoeg alle zware taksen. Een op de vijf nieuwe wagens is er dan ook een elektrische, een marktaandeel dat nergens ter wereld geëvenaard wordt.    

De regering van de conservatieve premier Erna Solberg wilde een van de fiscale voordelen schrappen voor elektrische wagens van meer dan twee ton. Het voorstel kreeg meteen de bijnaam 'Tesla-taks', omdat het in eerste instantie de luxemodellen van de Amerikaanse fabrikant zou treffen. De aankoop van een nieuwe Tesla X zou met de nieuwe taks omgerekend ongeveer 7.500 euro duurder worden dan nu.

De Tesla-taks kreeg echter heel wat kritiek, ook van de liberale partij. Premier Solberg kon zichzelf opvolgen na de verkiezingen van september, maar haar minderheidsregering van Conservatieven en de Progress-partij heeft de gedoogsteun van de liberalen nodig in het parlement. Daarom heeft de nieuwe regering nu de plannen voor de Tesla-taks dan ook afgevoerd. 

Meest gelezen