Video player inladen...

Politie neemt foto's tijdens controles om Brusselse relschoppers te identificeren

De Brusselse politie heeft de controles opgevoerd in het centrum van Brussel na de rellen op de Lemonnierlaan van 11 november. De politie nam ook foto's van sommige jongeren van wie de identiteit werd gecontroleerd om hen te kunnen identificeren als betrokkene bij de rellen. Dat schrijven de Sudpresse-kranten en is bevestigd aan VRT NWS. 

Verschillende bewoners van de Anneessenswijk klagen aan dat er elke dag meerdere poltiecontroles in de wijk worden gehouden en dat daarbij foto's worden genomen. "Het is mogelijk dat er foto's van jongeren worden genomen, omdat er twijfels zijn over hun betrokkenheid bij de rellen", zegt Ilse Van de keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Op deze manier hebben we al één persoon kunnen linken aan de rellen

Ilse Van de keere , woordvoerder politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

"We konden zo al één persoon identificeren", zegt Van de keere. De politiezone zegt dat er geen systematiek achter schuilgaat. "De politieaanwezigheid in het algemeen werd versterkt in het hele centrum sinds de incidenten", zegt de woordvoerster, die toegeeft dat foto's nemen van iemand tijdens controles geen gebruikelijke praktijk is. 

Mag politie zomaar foto's nemen?

Vanuit juridisch oogpunt is er geen duidelijk antwoord op deze vraag, zegt jurist Mathieu Beys. "De wet op het politieambt laat toe om persoonlijke gegevens te behandelen en te verzamelen, foto's inbegrepen. Maar er is ook een belangrijk principe bij een gerechtelijk onderzoek dat verbiedt om informatie te verzamelen bij een brede groep personen zonder aanwijzing."  

Meest gelezen