Premier Sint-Maarten stapt op: “Samenzwering tot in Den Haag”

Demissionair premier William Marlin van het door de orkaan Irma verwoeste Nederlandse Caraïbeneiland Sint-Maarten biedt bij de gouverneur zijn ontslag aan. Dat maakte hij vrijdag op een persconferentie bekend.

Het parlement had het vertrouwen in Marlin al eerder opgezegd. Ook de Rijksministerraad (het Nederlandse kabinet en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) drong vrijdag op zijn vertrek aan om weer orde in de bestuurlijke chaos te krijgen.

Orkaan Irma raasde op 6 september over het eiland, dat verwoest achterbleef. Nederland kwam met financiële hulp voor de wederopbouw, maar stelde daaraan wel harde eisen. Eén van die voorwaarden is het instellen van een integriteitskamer die erop let dat het geld goed wordt besteed. De 67-jarige Marlin ging met de voorwaarden niet akkoord. Sindsdien wankelde zijn positie. Het parlement van Sint-Maarten gaf namelijk wel zijn fiat aan die eisen.

Politieke samenzwering

Het parlement had Marlin al twee weken geleden gevraagd op te stappen, maar hij weigerde. Marlin gewaagde op de persconferentie van een samenzwering die "helemaal teruggaat tot de top in Den Haag" om zijn regering ten val te brengen. Hij heeft naar eigen zeggen na de ramp met orkaan Irma alles goed gedaan voor de bevolking van Sint-Maarten en "keihard" gewerkt. Volgens Marlin gaf Den Haag hem ook overal de schuld van. "Van de wereldwijde opwarming van de aarde tot het blaffen van een hond.

Marlin zei dat hij opstapte omdat hij niet wil dat de strijd met Nederland nog langer voortduurt. "Ik verlaat de politieke arena met opgeheven hoofd en schaam me voor niets dat ik heb gedaan", zei hij. "Dit is geen afscheid", kondigde hij tot slot aan. "Ik kom terug bij de verkiezingen in februari."

William Marlin werd in november 2015 premier. Als leider van de partij National Alliance pakte hij tijdens de verkiezingen van 2016 uit met felle anti-Nederlandse retoriek. Hij wordt opgevolgd door vice-premier en minister van Justitie Rafael Boasman.

Meest gelezen