Recordaantal fietsen opgevist uit Gentse binnenwateren

Meer dan 300 fietsen, talloze winkelkarren, verkeersborden, een was- en typmachine, dat zijn voorwerpen die Waterwegen en Zeekanaal NV op één week bovenhaalde uit de Gentse binnenwateren.

De voorbije dagen stond het water in de Gentse binnenstad een halve meter lager dan normaal. Jaarlijks sluit Waterwegen en Zeekanaal NV één week de keerdeuren om zo het water in de binnenstad kunstmatig te laten dalen.

Waterwegen en Zeekanaal NV wil eigenaars van panden langs de waterkant zo de kans geven om een inspectie en eventuele herstellingen aan hun gevel uit te voeren. Waterwegen en Zeekanaal NV maakt van de waterdaling eveneens gebruik om haar eigen kaaimuren en oevers grondig te controleren.

De lage waterstand is ook de ideale gelegenheid om allerlei dingen uit de rivieren te halen die er niet horen. De vangst is ook dit jaar groot. Er zijn meer dan driehonderd fietsen opgehaald, een recordaantal. Maar er werd ook ander materiaal opgevist zoals verkeersborden, winkelkarren en zelfs een wasmachine.

Toplocaties waren in de buurt van de bioscoop Kinepolis en de Europabrug.  Aan het opvissen van de fietsen hangt een prijskaartje van 15.000 euro. Er waren dit jaar meer dan 200 werkuren nodig om de Gentse waterwegen wat meer ‘fietsvrij’ te maken.

De fietsen in het water laten liggen, is geen optie omdat ze schade kunnen veroorzaken aan plezierbootjes. De fietsen zijn goed voor oud ijzer, nadat de politie is komen kijken of er fietsen bij zijn die als gestolen staan geregistreerd.

Meest gelezen