Video player inladen...

"Sisi's repressieve aanpak bestrijdt het terrorisme niet maar wakkert het aan"

De aanslag op de Soefi-moskee in de Sinaï is de zwaarste, meest bloedige terroristische aanslag ooit in Egypte. President Al Sisi reageerde hard en liet meteen luchtaanvallen uitvoeren. Volgens Midden-Oostenexpert Koert Debeuf kiest Sisi voor een foute strategie. 

Debeuf had het in "Terzake" over "een zwarte dag voor alle Egyptenaren". Niet alleen worden ze getroffen door de aanslag, zo zei hij, maar president Sisi zal de aanslag ongetwijfeld aangrijpen om de repressie nog op te voeren, en de oppositie tegen zijn bewind nog harder aan te pakken. 

Dat betekent nog meer opposanten in de Egyptische gevangenissen, waar martelingen schering en inslag zijn, en de opposanten dus veel kans lopen om te radicaliseren. En meer radicalisering betekent meer aanslagen, zodat de harde aanpak van Sissi het terrorisme eerder zal aanwakkeren dan beteugelen, zo zegt hij.

"De aanslag is het gevolg van de aanpak die hij kiest, niet alleen in de Sinaï maar in heel Egypte, waar de repressie zeer hard is. Sisi's aanpak bestrijdt het terrorisme niet maar wakkert het aan", klinkt het bij Debeuf. 

In de aanslag zelf ziet hij een waarschuwing van IS aan de soefi's. Dat is een filosofische, spirituele en zeer vreedzame stroming binnen de islam. IS wil zo ook duidelijk maken dat het zelfs na het verlies van zijn bolwerken in Irak en Syrië nog steeds in staat is van bloedige aanslagen te plegen. 

Meest gelezen