Yorick Jansens

SP.A: "Wie paaitaks betaalt in Antwerpen, mag zo goed als alles bouwen"

"Wie in Antwerpen betaalt, mag de stedenbouwkundige voorschriften negeren en mag zowat alles bouwen." Dat zegt Tom Meeuws van oppositiepartij SP.A in een opiniestuk in De Morgen. Hij spreekt van "een paaitaks". "Flagrante leugens", reageert bevoegde schepen Rob Van de Velde (N-VA).

Eerst even uitleggen waar het precies over gaat. In Vlaanderen en Brussel mogen lokale besturen zogenoemde stedenbouwkundige lasten opleggen aan projectontwikkelaars. Het gaat om een bijdrage voor de extra kosten die de overheid heeft als het project er ook effectief komt. Denk aan nutsleidingen of een extra parkje - en het onderhoud ervan - wanneer er een nieuw appartementsgebouw wordt gezet. 

En dus mag een gemeente- of stadsbestuur aan een ontwikkelaar vragen om een duit in het zakje te doen: in de vorm van een financiële bijdrage of in natura. Zo zou er ook kunnen worden geïnvesteerd in nieuwe kinderdag­verblijven, bijvoorbeeld. Pas daarna zal er een bouwvergunning worden afgeleverd. 

Paaitaks

"In wezen is dat een goede regel", zegt Tom Meeuws in "De ochtend" op Radio 1. "Alleen is er wel bepaald dat het project in kwestie éérst moet voldoen aan de stedenbouwkundige regels. Pas als die voorwaarden zijn voldaan, kan er worden gepraat over een compensatieregel."

Volgens Meeuws gebeurt in Antwerpen het omgekeerde. "Daar wordt er nu onderhandeld over een compensatie voor projecten die helemaal niet mogen. Denk bijvoorbeeld aan een appartementsgebouw van zestien verdiepingen hoog op een plek waar er eigenlijk enkel gebouwen van zes verdiepingen mogen komen. Het gaat hier om een paaitaks. En wie die betaalt, mag heel veel. Ik ben er niet van overtuigd dat dit wettelijk is."

Flagrante leugens

De Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) spreekt van "flagrante leugens". "Het gaat hier alweer om insinuaties", zegt hij in "De ochtend". Volgens hem wordt er wel degelijk eerst gekeken naar de regels rond ruimtelijke orde en komt pas nadien een ambtenaar in actie die de compensatieregeling gaat bekijken. "Het is niet het college dat die onderhandelingen voert, maar wel een ambtenaar."

Van de Velde benadrukt nog dat er in élk dossier "tegensprekende adviezen" zijn. "Op het einde van de rit is het aan het college om te bepalen wat er al dan niet maatschappelijk verantwoord is. Als je Antwerpen gaat vergelijken met andere steden, dan zal je zien dat er bij ons minder dossiers worden goedgekeurd die afwijken van het advies van de stedenbouwkundige ambtenaar." 

Meest gelezen