Video player inladen...

Koopjes doen op Black Friday? Let op voor hackers

Cyberexperts waarschuwen voor miljoenen cyberaanvallen op Black Friday, dat schrijft De Morgen. Veel internetwinkels geven vandaag grote kortingen, een traditie die komt overwaaien uit de Vereningde Staten. De hype rond Black Friday trekt ook cybercriminelen aan om mensen op te lichten.

De hype rond Black Friday spoort mensen aan om vandaag dingen aan te kopen met grote korting. Door de drang om zo'n geweldig koopje te doen, worden mensen soms onvoorzichtiger en daar maken hackers gebruik van.

"We zien vooral een toename van phishing mails", zegt ethisch hacker Inti De Ceukelaire. "Je krijgt een mail om korting te krijgen, maar je wordt dan naar een criminele website geleid. Je kan dus beter niet klikken op een link in een mail. Als je een kortingscode toegestuurd krijgt, kan je die beter kopiëren en zelf naar de website surfen."

Groei

Patricia Ceysens van BeCommerce,  de Belgische vereniging voor internetwinkels, is zich bewust van het probleem. De sector is het afgelopen jaar enorm gegroeid. De omzet van de e-commerce in België is op één jaar tijd gegroeid van 3.7 miljoen euro naar 4,2 miljoen per jaar. "Als de sector groter wordt, trekt hij ook meer criminelen aan", zegt Ceysens. "Dat is de sterkte en tegelijkertijd ook de zwakte van groot worden."  

BeCommerce heeft een label in het leven geroepen om de consument te helpen. Internetwinkels krijgen dat label na een grondig onderzoek op een 40-tal criteria. De vereniging helpt ook de internetwinkels met hun beveiliging op punt te houden.

Ceysens geeft ook nog enkele tips voor de consument : "Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet veilig. De klant moet ook goed kijken in de url-balk van zijn browser. Daar moet "HTTPS" staan voor het internetadres. Die "s" betekent dat het om een beveiligde website gaat."

Meest gelezen