Screenshot  RassdNews Facebook pagina

Zeker 235 doden bij zware aanslag in Egypte

Zeker 235 mensen zijn gedood bij een bloedige aanslag in Egypte. In de provincie Sinaï hebben terroristen tijdens het vrijdaggebed het vuur geopend en een bom laten ontploffen. Het gaat om een van de bloedigste aanslagen ooit in Egypte.

Bij een aanslag in en rond een moskee zijn zeker 235 doden gevallen. De aanslag gebeurde op het Egyptische schiereiland Sinaï in het stadje Bir al-Abed. Volgens de politie kwamen tientallen mannen in vier terreinwagens aangereden. Ze gingen de moskee binnen en openden tijdens de preek het vuur op de gelovigen. Ze lieten ook bommen ontploffen. Er zou ook sprake zijn van een zelfmoordterrorist.

Na de aanslag bleven de daders rondhangen in de buurt van de moskee. Volgens een overheidsmedewerker zouden ze ook op de hulpdiensten het vuur hebben geopend toen die kwamen toegesneld. Hulpverleners getuigden over de chaotische taferelen in en rond de moskee en ook in de ziekenhuizen waar de gewonden verzorgd werden. "Ze waren doorzeefd met kogels", verklaarde een ooggetuige in het ziekenhuis. 

De dodentol is zwaar. Zeker 235 aanwezigen kwamen om het leven. Honderddertig anderen raakten gewond. Er zijn ook veel slachtoffers met zware brandwonden en mensen die ledematen hebben verloren door de ontploffing.

Volgens een bron hadden de terroristen het gemunt op de veiligheidsdiensten die op dat moment aan het bidden waren in de moskee. De Egyptische president al-Sisi heeft samen met de top van de veiligheidsdiensten vergaderd. "Deze aanslag zal niet ongestraft blijven", verklaarde hij op de staatstelevisie.

Bedreigingen tegen soefi-moslims

De moskeebezoekers waren hoofdzakelijk soefi-moslims, die een meer gematigde, mystieke vorm van de islam belijden. Moslimextremisten beschouwen hen als ketters. De terreurgroep IS had er de voorbije maanden mee gedreigd om de soefi-moslims in het stadje Bir- al-Abed te doden. 

De Sinaï is al veel langer erg onrustig.  Het geweld is er toegenomen sinds 2013, nadat het Egyptische leger met een coup de democratisch verkozen president Morsi afgezet hebben. Hij behoorde tot de Moslimbroedersschap. In de plaats van Morsi werd Abdel Sisi president. Hij voerde de strijd op tegen radicale moslimstrijders die trouw hadden gezworen aan IS.

Vanaf dat ogenblik werd Egypte geregeld het toneel van bloedige aanslagen. Ook de aanslag in Sharm el Sheikh in oktober 2015 op een Russisch vliegtuig werd door hen opgeëist. Daarbij vielen toen 224 doden. Voorlopig is de verantwoordelijkheid voor deze aanslag nog niet opgeëist.

Aanslagen op moskeeën zijn zeldzaam in Egypte. IS heeft de voorbije jaren wel verschillende kerken van koptische christenen geviseerd. Precies daarom zorgt deze brutale aanslag voor een schokgolf in de regio. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt het reizen naar de Sinaï af. Het heeft geen weet van Belgen in het gebied.

Meest gelezen