Video player inladen...

Mnangagwa legt eed af als nieuwe president van Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa heeft de eed afgelegd in een druk bijgewoond sportstadion in de hoofdstad Harare. Hij volgt Robert Mugabe op, die vorige week aan de kant werd geschoven door het leger na 37 jaar presidentschap. Zijn opvolger heeft al verkiezingen beloofd. 

De vroegere vicepresident Emmerson Mnangagwa wordt de derde president van Zimbabwe. Hij was het land ontvlucht en keerde gisteren terug. Eerder deze maand was hij ontslagen door president Mugabe, op beschuldiging van tovenarij. Vermoedelijk zat Mugabe's echtgenote Grace achter deze zet, omdat ze zelf president wou worden.  Maar het leger verhinderde dat plan door de bijna 94-jarige Mugabe opzij te schuiven.

Mnangagwa zelf is 75. Hij heeft de bijnaam gekregen van "De Krokodil", omdat hij ooit verzetstrijder was tegen de blanke minderheids­regering. Hij beloofde de grondwet te respecteren en de rechten van alle Zimbabwanen te beschermen. Hij blijft president tot de volgende presidentsverkiezingen, maar daar is nog geen datum voor bekend. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoop op verandering

Mnangagwa werd bij zijn eedaflegging fel toegejuichd door de aanwezigen in het sportstadion. Zij vieren het einde van het tijdperk Mugabe en hopen op verandering. Maar Mnangagwa maakt deel uit van de heersende elite. De oppositie spoort hem aan om een einde te maken aan de corruptiecultuur in het land. Kenners vrezen dat de wissel van de macht voorlopig niet veel verandering zal brengen voor de Zimbabwanen, die gebukt gaan onder een zware economische crisis.

Oud-president Mugabe was zelf niet aanwezig tijdens de eedaflegging van zijn opvolger. Officieel klinkt het dat hij moet rusten.  Afgelopen dinsdag was hij afgetreden nadat een afzettingsprocedure was opgestart. Volgens verschillende bronnen zou hij immuniteit hebben gekregen. Hierdoor kan hij niet vervolgd worden voor zijn misdaden. 

Bekijk hier de eedaflegging :

Video player inladen...

Meest gelezen