Graf van 5 opvarenden van vergane schip Batavia uit 1629 op piepklein eiland ontdekt

Archeologen hebben het graf van 5 opvarenden van de Batavia ontdekt op een piepklein eiland voor de westkust van Australië. Dat VOC-schip verging in 1629 waarna een gruwelijke muiterij losbarstte.

Vijf skeletten, netjes begraven op een kluit grond van enkele vierkante meters groot: dat hebben archeologen van de universiteit van West-Australië eerder deze maand blootgelegd op Beacon Island, een piepklein eiland enkele tientallen kilometers voor de westkust van Australië.

De menselijke resten horen toe aan opvarenden van de Batavia, een berucht schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) dat in juni 1629 in de buurt op de klippen liep. Wat volgde was een waar gruwelverhaal.

282 mensen wisten zich destijds te redden en Beacon Island te bereiken, onder hen schipper Adriaan Jacobsz, opperkoopman François Pelsaert en onderkoopman Jeronimus Cornelisz.

Sloep

Pelsaert en Jacobsz bleven niet bij de pakken zitten en gingen in een sloep op zoek naar hulp. Eerst voeren ze naar het vasteland van Australië, daarna trokken ze door naar Batavia op het eiland Java. Vandaag heet die stad Jakarta en is het de hoofdstad van Indonesië, op dat moment was het de thuisbasis van de VOC.

Nog voor de Batavia was vergaan, hadden Cornelisz en Jacobsz op zee geprobeerd een muiterij te organiseren. Die was evenwel mislukt. Nu Cornelisz bij afwezigheid van Jacobsz en Pelsaert de enige sterke man op Beacon Island was, zag hij zijn kans schoon en zette hij een nieuwe muiterij op touw.

"Batavia's Graveyard"

De gevolgen waren niet te overzien. De mannen van Cornelisz gingen massaal aan het plunderen en moorden. Bijna 120 opvarenden van de Batavia op Beacon Island kwamen om. Sindsdien staat het eiland bekend als "Batavia's Graveyard" of "Het kerkhof van de Batavia".

Het schrikbewind van Cornelisz duurde niet lang. In september 1629 keerde Pelsaert aan boord van het reddingsschip de Saerdam naar Beacon Island terug waar hij de orde wist te herstellen. Het grootste deel van de muiters kreeg samen met Cornelisz de doodstraf. Bij sommigen werd die op het eiland zelf uitgevoerd, bij anderen pas later in Batavia.

Western Australian Museum

In 1963 vonden archeologen het wrak van de Batavia terug. Sindsdien zijn tal van schatten aan boord van het schip gerecupereerd en in het Western Australian Museum in Perth ondergebracht. Daar zijn onder meer de tientallen blokken zandsteen te zien die de Batavia als ballast aan boord had, maar die uiteindelijk een monumentale toegangspoort hadden moeten vormen in de stad Batavia.

Ook op Beacon Island zelf speuren archeologen al tientallen jaren naar sporen van opvarenden van de Batavia. De voorbije 3 jaar hebben ze zo al 10 skeletten gevonden net als heel wat artefacten.

Verder onderzoek

De 5 skeletten die nu in 1 klap zijn ontdekt, zijn op een ordelijke en keurige manier onder de grond gestopt. Dit doet vermoeden dat het gaat om mensen die stierven nog voor de muiterij onder leiding van Cornelisz op Beacon Island losbarstte.

De archeologen van de universiteit van West-Australië willen de skeletten nu samen met collega's in Nederland onderzoeken. Ze hopen bijvoorbeeld te achterhalen waar ze precies vandaan kwamen. Hoewel de VOC in Nederland was opgericht, hadden haar schepen tal van verschillende nationaliteiten aan boord.

Meest gelezen