AFP or licensors

Chinezen geschokt door mogelijk misbruik met naalden in kinderdagverblijf

In China loopt een onderzoek naar misbruik in een kinderdagverblijf in de hoofdstad Peking. Volgens verschillende ouders zouden hun peuters geprikt zijn met naalden en kregen ze elke dag mysterieuze pilletjes toegediend. Drie medewerkers zijn intussen geschorst, een 22-jarige medewerkster is opgepakt.

Het waren de ouders van verschillende peuters die het vermoedelijke misbruik aan de kaak hebben gesteld. Zeker tien kinderen van ongeveer drie jaar oud zouden door medewerkers van het kinderdagverblijf met naalden met daarin een onbekende vloeistof geprikt zijn. De ouders vertelden aan lokale media dat ze recent sporen van naalden op het lichaam van hun kind hadden opgemerkt. Sommigen vermoedden dat de medewerkers de naalden gebruikten om de kinderen discipline aan te brengen.

De kinderen zouden ook pilletjes hebben gekregen, na de lunch, waarna ze een dutje deden. Sommige ouders hadden het volgens lokale media ook over mogelijk seksueel misbruik, waarbij de kinderen zich onder meer moesten uitkleden en een tijdlang naakt rechtop moesten blijven staan. Er zou ook sprake zijn van kinderen die werden opgesloten in een donkere ruimte.

Beursgenoteerd

Verschillende ouders voerden eind deze week actie aan het kinderdagverblijf, dat deel uitmaakt van RYB Education, een van de bekendste bedrijven in China die onderwijs voorzien voor jonge kinderen. Het bedrijf is ook beursgenoteerd op de New York Stock Exchange.

Volgens correspondente Eefje Rammeloo heeft de zaak heel wat commotie veroorzaakt in Peking. "Het gaat om een duur kinderdagverblijf, waar middenklassegezinnen hun kinderen heen brengen. En dat zijn wat mondigere mensen die zich niet zo snel door de overheid de mond laten snoeren", legt ze uit in het radionieuws.

RYB Education heeft zich al verontschuldigd voor de grote ongerustheid die is ontstaan bij ouders en in China in het algemeen. "Als blijkt dat er fouten zijn begaan, zullen we onze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan", luidt het in een mededeling. Maar tegelijk laat het bedrijf de beschuldigingen niet zomaar over zich heen gaan. Het is namelijk zelf ook naar de politie gestapt om verslag uit te brengen van aantijgingen die onjuist zouden zijn.

Hoe dan ook is de politie met een onderzoek naar het vermoedelijke misbruik gestart. Een 22-jarige medewerkster is opgepakt. Intussen zijn ook drie medewerkers van het kinderdagverblijf geschorst. De autoriteiten in Peking voeren naar verluidt ook een uitgebreider veiligheidsonderzoek in alle kinderdagverblijven in de hoofdstad.

"50 naaldenprikken"

Het is overigens niet de eerste keer dat er beschuldigingen van kindermisbruik opduiken in een Chinees kinderdagverblijf. Enkele weken geleden kwam een kinderdagverblijf in Shanghai nog in het nieuws omdat verschillende peuters er mishandeld zouden zijn.

En vorig jaar kregen vier medewerkers van een ander kinderdagverblijf van RYB een gevangenisstraf wegens misbruik, ook hier was sprake van injecties met naalden. Bij één kind werden toen naar verluidt meer dan 50 sporen van naaldenprikken aangetroffen.

Meest gelezen