Video player inladen...

Dodental in Egypte loopt op tot meer dan 300

Het dodental in Egypte blijft oplopen na de aanslag op een moskee in de provincie Sinai. Volgens de Egyptische overheid zijn al meer dan 305 mensen omgekomen, onder wie 27 kinderen. Er zijn ook meer dan 120 gewonden.  

De aanslag op de moskee in het stadje Bir al-Abd is de dodelijkste aanslag in de recente geschiedenis van Egypte. Volgens de procureur die het onderzoek leidt, werd hij uitgevoerd door 25 tot 30 militanten die de vlag van IS bij zich hadden.

"Deze aanslag zal niet ongestraft blijven", verklaarde de Egyptische president al-Sisi gisteravond op de staatstelevisie. Ongeveer op hetzelfde moment zou het leger al luchtaanvallen hebben uitgevoerd op doelwitten in het bergachtige gebied rond Bir al-Abed. Volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten zouden daarbij voertuigen zijn geraakt die door de daders van de aanslag werden gebruikt. Nog volgens een militaire bron zouden de inzittenden zijn omgekomen, maar dat is nog nergens bevestigd.   

Eerst werd in het wilde weg geschoten, daarna werden ze meer gericht

Er komen intussen ook meer getuigenissen binnen over de aanslag. Gewonden die werden opgenomen in een ziekenhuis in Ismailia, een stad aan het Suezkanaal, vertelden het persagentschap AP dat de gelovigen in de moskee 20 minuten lang onder vuur werden genomen.

"In het begin werd in het wilde weg geschoten, daarna werden de daders meer gericht. Mensen die ze nog zagen ademen of bewegen, werden doodgeschoten", zegt een man. "Ik besefte dat ik gewond was, maar de situatie waarin ik me bevond, was veel angstaanjagender dan de verwondingen."

Volgens sommige getuigen toonden de aanvallers enkel genade voor de kinderen in de moskee. Ze zouden geroepen hebben dat zij het gebouw moesten verlaten. Toch zijn er bij de aanslag ook zeker 27 kinderen gedood.

Meest gelezen