Videospeler inladen...

Kinderartsen willen alcoholmisbruik bij jongeren dringend aanpakken

De Vlaamse kinderartsen willen een betere begeleiding van jongeren die met alcoholproblemen op spoed terechtkomen. In Nederland bestaat zo'n verplicht traject al, waarbij de jongeren samen met de ouders onder meer psychologisch begeleid worden. Tegelijk pleiten de kinderartsen voor de verhoging van de grens voor alcohol van 16 naar 18 jaar.

Comazuipen, bingedrinken, indrinken… Het zijn helaas termen die we vaak horen. Uit een studie van het christelijke ziekenfonds CM blijkt dat elke week gemiddeld 47 jongeren naar spoed moeten na alcoholmisbruik. In ons land worden ze dan fysiek weer opgelapt, mogen ze het ziekenhuis daarna verlaten, en daar blijft het dan meestal bij.

In Nederland is dat anders. Jongeren komen  na hun comazuipen verplicht in een nazorgtraject terecht in speciale centra in ziekenhuizen, zogeheten alcoholpoli (van poliklinieken).  De jongeren moeten een interactieve onlinevragenlijst invullen waarbij ze de gevaren van alcohol leren, en ze moeten daarna op gesprek bij de psycholoog. Ook de ouders worden betrokken. Sinds het systeem is ingevoerd, is het aantal jongeren dat hervalt gevoelig gedaald. De recidivegraad bedraagt nu 3 procent.

Er is in 2015 een plan geweest om alcoholklinieken ook in België op te richten. Daarin stond toen dat het pilootproject op 1 januari 2018 zou starten in Antwerpen. Maar dat plan is gewoon blijven liggen. Het is volgens professor Ann De Guchtenaere van de Vlaamse vereniging van kinderartsen "een kwestie van subsidie". "Op dat vlak staan we nog nergens. Temeer omdat het beleid versnipperd is tussen  Vlaanderen en federaal."

Hersenen

De kinderartsen pleiten er ook voor om de leeftijdsgrens voor alcohol op te trekken van 16 naar 18 jaar. Op 16 jaar zijn de hersenen nog in volle ontwikkeling. De schade die alcohol dan toebrengt is veel groter. Uit onderzoek blijkt ook dat hoe jonger kinderen beginnen te drinken, hoe groter de kans op alcoholverslaving als volwassene. In Nederland zien de kinderartsen alvast dat de er veel minder jongeren op spoed terechtkomen, sinds de leeftijdsgrens daar verhoogd is van 16 naar 18 jaar.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is daar niet voor te vinden (zie video hieronder). Verbieden is volgens haar geen oplossing: “In Groot-Britannië is de leeftijdsgrens 18 jaar, maar er is nergens zoveel misbruik bij minderjarigen als daar. Bovendien is er ook de verantwoordelijkheid van de ouders. Het is niet altijd de overheid die alles moet verbieden. Ook de ouders moeten kinderen verantwoord leren omgaan met alcohol.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen