Video player inladen...

Betogers, maar ook Macron stellen geweld tegen vrouwen aan de kaak: "Maatschappij blijft doordrongen van seksisme"

In verschillende Europese steden zijn vandaag, op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, manifestaties gehouden om geweld tegen vrouwen aan te klagen. De Franse president Emmanuel Macron kondigde in het Elysée een aantal maatregelen aan om te komen tot meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.   

In onder meer Parijs, Rome, Istanbul en Brussel, maar ook veel kleinere steden hebben telkens verschillende honderden mensen betoogd tegen geweld tegen vrouwen. "Een van de meest wijdverspreide, aanhoudende en verwoestende schendingen van rechten", zo noemt de VN het.

De Franse president Macron, die al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde dat hij werk zou maken van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, stelde het seksisme in de Franse maatschappij aan de kaak.

"Onze maatschappij is nog altijd doordrongen van seksisme", zei hij in het Elysée. Hij begon zijn toespraak met een minuut stilte voor de 123 vrouwen die in 2016 in Frankrijk om het leven kwamen door partnergeweld. "Om de drie dagen sterft in Frankrijk een vrouw door geweld van haar partner of ex-partner", zei Macron.

Schaamte moet van kant veranderen

Emmanuel Macron in het Elysée

"Schaamte moet van kant veranderen", zo verwoordde de president het. "De schaamte, de onterechte schaamte van vrouwen, moet de schaamte van de daders worden.

De alledaagse criminelen die lastigvallen, beledigen, aanraken en aanvallen moeten niet verontschuldigd, maar geïdentificeerd en voor het gerecht gebracht worden. Ze moeten zo scherp mogelijk worden veroordeeld. Frankrijk mag geen land meer zijn waar vrouwen bang zijn."

Macron somde een aantal maatregelen op waarmee hij wil komen tot meer gelijkheid tussen de seksen. Hij wil dat kinderen al in de crèche leren dat jongens en meisjes gelijkwaardig zijn. Er komt meer controle op pornografie op het internet, slachtoffers krijgen een betere begeleiding, en er komen strengere straffen voor wie zich bezondigt aan seksuele intimidatie en seksueel geweld.

Questo non è amore

Ook Italië blijft worstelen met geweld tegen vrouwen. Het aantal vrouwen dat werd gedood door hun partner of ex-partner is in tien jaar tijd niet gedaald. In 2016 ging het om 149 vrouwen.

AFP or licensors

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen heeft de Italiaanse politie onder de noemer 'Questo non è amore' ('Dit is geen liefde') een campage gelanceerd om vrouwen die het slachtoffer werden van geweld door hun (ex-)partner aan te moedigen om een aanklacht in te dienen.

"De wet toepassen alleen is niet genoeg", zegt het hoofd van de Italiaanse politie Franco Gabrielli in een brochure die net is uitgebracht. "Vrouwen moeten ook de verwelkoming, informatie en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om om te gaan met mogelijke onderdrukking en isolement."

Meest gelezen