Video player inladen...

Merkel blijft gekant tegen nieuwe verkiezingen na mislukte gesprekken

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich sterk uitgesproken tegen het uitroepen van nieuwe verkiezingen, nu haar partij er niet in lijkt te slagen voldoende steun te vinden om een coalitie te vormen na de verkiezingen in september. Ze zegt "zeer snel" een regering te willen vormen, en open te staan voor een compromis met de sociaaldemocraten.

Merkel sprak tijdens een plaatselijke bijeenkomst van haar partij CDU in haar eigen noordelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren."Ik ben absoluut niet overtuigd dat we de mensen zouden moeten vragen om opnieuw te gaan stemmen", zei de bondskanselier.

Volgens Merkel hebben de Duitse politici een verantwoordelijkheid hebben om met het verkiezingsresultaat aan de slag te gaan. "Europa heeft nood aan een sterk Duitsland. Het is daarom wenselijk om zeer snel een regering te vormen, niet alleen een regering van lopende zaken", klonk het.

Volgende donderdag belangrijk gesprek

Merkels christendemocraten eindigden bij de verkiezingen van september als grootste partij, maar verloren wel 8,6 procent tegenover 2013. Daardoor moesten ze voor het eerst op zoek naar meer dan één coalitiepartner. Merkel startte verkennende gesprekken met de liberale FDP en die Grünen, maar die werden vorige week door de FDP opgeblazen.

Sindsdien groeit de druk op de sociaaldemocraten van Martin Schulz om alsnog in een "grote coalitie" te stappen. Vrijdag liet de partij weten bereid te zijn tot gesprekken om een oplossing te bereiken voor de regeringscrisis, nadat ze eerder een nieuwe coalitie met CDU/CSU had uitgesloten.

Over een mogelijk nieuw samengaan met de sociaaldemocraten zei Merkel nog dat de gesprekken met de SPD moeten worden gevoerd "op basis van wederzijds respect". "Uiteraard is het compromis ook een element", aldus de bondskanselier nog.

Volgende donderdag heeft president Frank-Walter Steinmeier een onderhoud met Merkel, CSU-voorzitter Horst Seehofer en Martin Schulz.

Meest gelezen