Video player inladen...

Mexico krijgt oceaanreservaat vijf keer zo groot als België

Mexico heeft de Revillagigedo-archipel, enkele vulkanische eilandjes zo'n 400 kilometer van de zuidwestkust, uitgeroepen tot natuurreservaat. Het gebied, vijf keer zo groot als België, is het grootste oceaanreservaat van Noord-Amerika.

De vulkanische eilandjes van de Revillagegido-archipel worden ook wel het Galapagos van Noord-Amerika genoemd. Het gebied in de Stille Oceaan ligt zo'n 400 kilometer ten zuiden van het Mexicaanse schiereiland Baja California. Vorig jaar werd het uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.

(lees verder onder de kaart)

Doordat er twee golfstromen samenkomen, heeft de archipel een opvallend diverse ecologie. In zee leven bultruggen, zeeschildpadden en mantaroggen. Op land komen verscheidene soorten hagedissen en zeevogels voor.  De vier eilandjes, waarop nauwelijks mensen wonen, werden in 1994 al uitgeroepen tot een natuurgebied. Nu krijgt ook de oceaan eromheen een beschermde status. Het oceaanreservaat omvat in totaal 150.000 vierkante kilometer, vijf keer zo groot als België.

(lees voort onder de foto's)

Nu het gebied is uitgeroepen tot een oceaanreservaat, is vissen er verboden. Vispopulaties die door commerciële visvangst waren uitgedund, zouden zich zo moeten kunnen herstellen. De Mexicaanse marine zal patrouilleren om erop toe te zien dat het verbod wordt nageleefd.

(lees voort onder de foto)

Ook boren naar grondstoffen is voortaan verboden, en het toerisme wordt aan banden gelegd.

"Een belangrijk voorbeeld voor de rest van de wereld", zegt directeur natuurbehoud van het Mexicaanse World Wildlife Fund (WWF) María José Villanueva over de beslissing van de Mexicaanse overheid om de archipel uit te roepen tot een natuurreservaat.

(lees voort onder de foto)

Twee jaar geleden riep ook Chili twee gebieden in de Stille Oceaan, onder meer rond het Paaseiland, uit tot oceaanreservaat.  

Meest gelezen