Video player inladen...

Uitstel dreigt voor duaal leren: onderwijskoepels willen nog een schooljaar wachten

De onderwijskoepels willen de volledige uitrol van het duaal leren uitstellen. Dat schrijft De Morgen. Vanaf volgend schooljaar wil de Vlaamse regering de onderwijsvorm waarbij leerlingen zowel op school als op de werkvloer leren over heel het land aanbieden in 50 studierichtingen. Nu lopen er enkele proefprojecten, maar die zijn nog niet helemaal geëvalueerd. Minister van Onderwijs Crevits is bereid met de startdatum te schuiven, maar werkgeversorganisatie VOKA is niet te spreken over mogelijk uitstel.

In september liet de Vlaamse regering weten van plan te zijn om vanaf volgend schooljaar het duaal leren uit te rollen in heel het land. Vorige maand al liet de Vlaamse Onderwijsraad weten dat die uitrol voor 1 september 2018 "onhaalbaar" is. "Er is een degelijke evaluatie nodig van de proefprojecten eer het decretaal kan worden verankerd", klonk het toen. De Onderwijsraad krijgt nu bijval van de onderwijskoepels.

We pleiten er vooral voor om de proefperiode te verlengen

Lieven Boeve, Katholiek Onderwijs

"We leren belangrijke lessen in die proeftuinen (red. proefprojecten)", zegt Lieven Boeve van de katholieke onderwijskoepel aan VRT NWS. "We hopen die lessen mee te nemen om er dan op 1 september 2019 volwaardig mee aan de slag te gaan." Een schooljaar later dus dan nu gepland is. De topman van het katholieke onderwijs benadrukt wel dat hij niet pleit voor uitstel. "We pleiten er vooral voor om de proefperiode te verlengen."

Boeve krijgt bijval van zijn collega van het gemeenschapsonderwijs. "We willen eerst lessen trekken uit de proeftuinen die lopen", zegt Raymonda Verdyck. "Er zijn een aantal knelpunten waar we werk van moeten maken. We moeten bijvoorbeeld zorgen dat er voldoende duurzame werkplekken zijn en dat de begeleiders op de werkvloer ook echte opleiders zijn."

We willen het goed uitwerken vooraleer we het volledig uitrollen

Raymonda Verdyck, Gemeenschapsonderwijs

Beide koepels benadrukken overigens dat ze voorstanders zijn van het systeem. "We vinden het een waardevol leertraject", zegt Verdyck daarover. "We willen het alle kansen geven en dus goed uitwerken vooraleer we het volledig uitrollen."

Crevits: "Startdatum van ondergeschikt belang"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft begrip voor de opmerkingen van de koepels. "Ik vind het van groot belang dat iedereen achter het duaal leren staat", zegt ze aan VRT NWS.  "Er is een enorme dynamiek op het terrein en de startdatum is voor mij van ondergeschikt belang."

We zullen samen met de regering bekijken wanneer het decreet effectief uit de startblokken schiet

Hilde Crevits, minister van Onderwijs

Voor Crevits is het vooral belangrijk om die dynamiek gaande te houden. "Het is de eerste keer dat de onderwijs- en bedrijfswereld elkaar vinden en samen kijken naar welke studierichtingen het meeste nood is", zegt Crevits voorts. "We zullen samen met de regering bekijken wanneer het decreet effectief uit de startblokken schiet. Het is belangrijk dat dit onomkeerbaar wordt vastgelegd." Over die datum kan worden gesproken, aldus nog de minister.

Crevits benadrukt dat ondanks het uitstel voor de algemene invoering, het aantal opleidingen in de proefprojecten volgend schooljaar hoe dan ook omhoog gaat.

VOKA: "Van uitstel komt afstel"

Bij werkgeverorganisatie VOKA zijn ze niet te spreken over het mogelijke uitstel van de volledige uitrol van het duaal leren. Ze vrezen dat van uitstel afstel komt. "We zijn bijzonder teleurgesteld", zegt woordvoerder Tom Demeyer aan VRT NWS. "We zouden graag zien dat het toch volgend jaar van start kan gaan." Volgens Demeyer staan immers heel wat bedrijven, maar ook scholen klaar voor die volledige uitrol. 

We zijn bijzonder teleurgesteld

Tom Demeyer, VOKA

"De onderhandelingen hierover zijn al meer dan 4 jaar bezig. Het wordt tijd om er werk van te maken", zegt de VOKA-woordvoerder voorts. "We vinden dat er genoeg is gesproken. Laat ons er nu werk van maken." Demeyer snapt dat er hier en daar nog moet worden bijgestuurd, maar dat kan ook gebeuren terwijl het systeem in gebruik is. "Dat mag geen rem zijn om het van start te laten gaan."

Video player inladen...

Meest gelezen